Αδιανόητη πρόκληση από Τούρκο βουλευτή μέσα στη Βουλή: «Οι ενέργειες στην Κύπρο θα έχουν συνέπειες»

Τούρκος βουλευτής | Βουλή: Ευκαιρία να προβληθεί και να επαναλάβει ακραίες θέσεις της Τουρκίας βρήκε μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, προκαλώντας την παρέμβαση του επικεφαλής της ομάδας των βουλευτών της γείτονος.

Ο Αχμέτ Γιλντίζ επανέλαβε πάγιες θέσεις της Τουρκίας η οποία δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας και εγκάλεσε την Κύπρο για μονομερείς ενέργειες,σημειώνοντας πως δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις διότι «η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες» ενώ υποστήριξε πως «η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο».

Πρότεινε μάλιστα τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων του νησιού στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων τονίζοντας πως αυτό μπορεί να γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για να μοιράζονται τις άδειες. «Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή. Αν οι ελληνοκύπριοι το θέλουν η πόρτα είναι ανοικτή», είπε ενώ έκανε λόγο για «συνέπειες» αν αποφασίσει διαφορετικά η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μέρη. Αν υπάρχει ανάγκη για υδρογονάνθρακες θα γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για να μοιράζονται τις άδειες. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή. Αν οι Ελληνοκύπριοι το θέλουν η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία».

Ο κ. Γιλντίζ συμμετέχει ως μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας στη διακοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, οι εργασίες της οποίας γίνονται στην αίθουσα της Γερουσίας της ελληνικής Βουλής.

Η τοποθέτηση του βουλευτή προκάλεσε τον παρέμβαση του επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας Οσμάν Ασκίν Μπακ, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, εκτιμώντας πως «θα σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος». «Έχουμε πολλά κοινά και πιστεύω στο μέλλον θα έχουμε πιο αισθητή πρόοδο. Πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο και να έχουμε περισσότερες επισκέψεις. Σήμερα γευμάτισα και με τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου και πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε επίλυση των διαφορών μας» είπε χαρακτηριστικά καλύπτοντας τις παραφωνίες του Τούρκου βουλευτή.

Ο Οσμαν Ασκίν Μπακ αναφέρθηκε ακόμα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο κυπριακό λέγοντας: «Υπάρχουν κάποιες διαμάχες. Το να τις περιγράψω ως μονομερείς παραβιάσεις δεν είναι δίκαιο. Η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο. Θα μπορούσε να είχε υπάρξει λύση στο Κραν Μοντανά. Στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».

Ωστόσο, κλείνοντας την ομιλία του εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο μέλλον θα υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις των δυο χωρών. «Έχουμε πολλά κοινά και πιστεύω στο μέλλον θα έχουμε πιο αισθητή πρόοδο. Πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο και να έχουμε περισσότερες επισκέψεις. Σήμερα γευμάτισα και με τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου και πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε επίλυση των διαφορών μας».

Σε δηλώσεις του στο CNN Greece, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, Χρήστος Καραγιαννίδης, εξήγησε ότι ο εν λόγω βουλευτής πιθανότατα επιχείρησε να απαντήσει στις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης, ο οποίος στην τοποθέτηση του είχε κάνει λόγο για κίνδυνο ατυχήματος λόγω των τουρκικών προκλήσεων.

«Η κουβέντα αυτή δεν είχε καμία θέση σε αυτή τη συνεδρίαση. Ζήτησα το λόγο διευκρινίζοντας πως η συνεδρίαση αυτή δεν μπορεί να λύσει διμερή ζητήματα και ορθώς, γιατί δεν είμαστε αρμόδιοι να τα λύσουμε. Αυτά τα ζητήματα συζητούνται σε επίπεδο κυβερνητικό μέσω της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων και εμείς εδώ είμαστε για να συζητήσουμε τις προοπτικές της συμμαχίας και της ειρηνικής διαβίωσης των λαών στα Βαλκάνια», σημείωσε ο Χρήστος Καραγιαννίδης.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το λόγο πήρε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ο οποίος συμφώνησε μαζί του. «Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Στην επιτροπή συμμετέχουν 60 βουλευτές οι οποίοι συμφώνησαν μαζί μας θέτοντας τέλος στη συζήτηση» συμπληρώνει ενώ χαριτολογώντας εξηγεί πως «η Τουρκία έχει εκατοντάδες βουλευτές. Εμείς δικαιούμαστε στους 300 να έχουμε ακραίους και εκείνοι όχι;».

Πηγή