Βουλή: Νέες ταυτότητες και αστυνομική βία πυροδοτούν νέα κόντρα Χρυσοχοΐδη – ΣΥΡΙΖΑ

Τη διαβεβαίωση ότι η ασφάλεια ειναι πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής έδωσε στη Βουλή, όπου συζητήθηκε επερώτηση 68 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια ασφάλεια, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απορρίπτοντας κατηγορίες για έξαρση της αστυνομικής βίας. Η τοποθέτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραδέχθηκε ωστόσο, πως εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της επίθεσης αστυνομικού σε 11χρονο παιδί και κάποια φαινόμενα στις εκδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. Θέλοντας δε, να περάσει στην αντεπίθεση, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «fake stories».

«Μου λένε (σ.σ. οι πολίτες) επιτέλους έχουμε κράτους», υποστήριξε, ενώ απάντησε και στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο διαγωνισμό για τις ταυτότητες, αφήνοντας υπονοούμενα για την προκάτοχό του Όλγα Γεροβασίλη.

«Είχα τρεις καταγγελίες, αλλά τις πέταξα στον κάλαθο, δεν διανοήθηκα ότι η κ. Γεροβασίλη έχει σχέση με όλα αυτά», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προκαλώντας την αντίδραση του Δημήτρη Τζανακόπουλου που ανέφερε απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα πως θα έχουν «άσχημα ξεμπερδέματα» αν προχωρήσουν σε «φωτογραφικό» διαγωνισμό.

«Σας παρακολουθούμε στενά και δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη κ. Χρυσοχοΐδη, τόσο πολιτικά, όσο και προσωπικά», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «αήθεις καταγγελίες».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη ο προηγούμενος διαγωνισμός ακυρώθηκε γιατί δεν περιλάμβανε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μια εξοικονόμηση -όπως είπε- από 0,5, έως 0,7 του ΑΕΠ. Διαβεβαίωσε ότι το κόστος παραμένει το ίδιο για τον πολίτη, στα 10 ευρώ και για το κράτος 515 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια.

Για απόλυτα διαφανή και αντικειμενικλπ διαγωνισμό, μίλησε από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη και κάλεσε τον κ. Χρυσοχοΐδη να δει μόνος του τον διαγωνισμό και να κρίνει.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέρριψε τις κατηγορίες για επικράτηση του δόγματος «τρόμος και πάταξη», λέγοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Η ασφάλεια είναι πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής και του κράτους δικαίου», ανέφερε και επεσήμανε πως οι αστυνομικοί «εκπαιδεύονται συνεχώς και άνδρες που δεν κρατούν το στόμα και τα χέρια τους θα πάνε αλλού, γιατί δεν χρειαζόμαστε παλικαράδες αλλά άνδρες εφαρμόζουν το νόμο».

Απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στους τραυματίες αστυνομικούς από τη δράση των μπαχαλάκηδων. «30 εργαζόμενα παιδιά αστυνομικοί είναι στα νοσοκομεία από πλημμεληματικούς τσιμεντόλιθους, δικαιωματικά στυλιάρια και εφηβικές μολότοφ», είπε.

Για την ανάγκη «κανονικής αστυνόμευσης χωρίς υπερβολές» μίλησε ο Γιώργος Καμίνης από το Κίνημα Αλλαγής, ενώ ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ τόνισε: «Η ένταση της καταστολής είναι απλά και μόνο προϊόν της διακυβέρνησης της ΝΔ; Είναι απλά και μόνο στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης».

Πηγή