Μεταναστευτικό: Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο – Τι συμβαίνει με κλειστά κέντρα και αιτήσεις ασύλου

Το μεταναστευτικό από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης έγινε αντιληπτό πως θα προβληματίσει τη Νέα Δημοκρατία. Από την μία οι αυξημένες ροές και από την άλλη η κατάσταση που βρήκε από τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν την εξίσωση τόσο δύσκολη που ακόμη και σήμερα ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δώσει έναν βηματισμό που θα φέρει αποτέλεσμα.

Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η κόπωση των τοπικών κοινωνιών των νησιών που επί πέντε χρόνια σηκώνουν, «μόνοι μας» όπως λένε, το βάρος του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού.

Η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά είναι χαρακτηριστική αφού τόσο οι τοπικοί άρχοντες όσο και οι πολίτες έχουν εκδηλώσει τον προβληματισμό τους και έχουν δηλώσει με κάθε τρόπο πως η υπομονή τους για το βάρος που έχουν σηκώσει όλα αυτά τα χρόνια εξαντλείται.

Μπορεί το τελευταίο διάστημα –με εξαίρεση τη σημερινή ημέρα όπου έφτασαν στα ελληνικά νησιά 67 πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια– οι προσφυγικές ροές να ήταν μηδενικές λόγω της κακοκαιρίας, ωστόσο η κατάσταση με τον αριθμό των προσφύγων στους καταυλισμούς βρίσκεται εδώ και καιρό εκτός ελέγχου.

Η κυβέρνηση ωστόσο συνεχίζει με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών, την κατασκευή των κλειστών κέντρων κράτησης αλλά και την διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Τα κλειστά κέντρα

Το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τόνισε ότι η δημιουργία των κλειστών κέντρων είναι απαραίτητη, γιατί διαφορετικά δε μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ασύλου και οι επιστροφές και να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές. Την ίδια ώρα, προσδιόρισε την έναρξη της κατασκευής των κλειστών Κέντρων προσφύγων και μεταναστεύσεων στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αγαίου, μέσα στον Μάρτιο.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι στόχος της Κυβέρνησης, έκτος από τα κλειστά κέντρα είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και να ενισχυθούν οι επιστροφές, ώστε να επιστρέφονται 200 άτομα την εβδομάδα.

Η χορήγηση ασύλου

Επικαλούμενη τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των αιτήσεων που εγκρίνονται (αφορούν την περίοδο 16 Δεκεμβρίου 2019 έως 19 Ιανουαρίου 2020), η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα τη Κυριακής», αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι στο διάστημα αυτό εξετάστηκαν σε πρώτο βαθμό συνολικά 3.185 αιτήσεις, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο εξετάζονταν κατά μέσο όρο περίπου 1.700 αιτήσεις κάθε μήνα.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η απόφαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής ασύλου ήταν θετική για 1.071 υποθέσεις, απορριπτική για 1.082 αιτήσεις, σε 900 περιπτώσεις η διαδικασία διακόπηκε (για κάποιον διοικητικό λόγο, επειδή οι αιτούντες δεν προσκόμισαν κάποιο από τα απαιτούμενα έγγραφα ή επειδή δεν παρέστησαν στην υποχρεωτική συνέντευξη), ενώ σε 132 περιπτώσεις οι αιτούντες άσυλο δήλωσαν παραίτηση και πλέον δεν δικαιούνται να παραμείνουν στη χώρα μας.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως πολλά θα κριθούν μέσα στου επόμενους δύο μήνες για την αποτελεσματικότητα τόσο του νέου χαρτοφυλακίου όσο και της εφαρμογής του σχεδίου. Αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης Γιώργου Κουμουτσάκου.

Μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε ότι είναι θέμα εβδομάδων οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα κλειστά κέντρα στα νησιά και πρόσθεσε ότι έχουν εντοπιστεί οι τοποθεσίες που θα γίνουν. Εξήγησε ότι θα υπάρχει κλειστός χώρος για όσους δεν έχουν προσφυγικό προφίλ και έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά.

Πηγή