Θάνος Ντόκος: «Η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού»

Ραγδαίες εξελίξεις: Ο αναπληρωτής σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα εθνικής ασφαλείας, Θάνος Ντόκος, είπε στο ραδιόφωνο Real Fm ότι η παραίτησή του είναι στην διάθεση του πρωθυπουργού – Ο κ. Ντόκος προέβη στην δήλωση αυτή μετά το άδειασμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα – Ο κ. Πέτσας τόνισε στην ενημέρωση των πολιτκών συντακτών ότι ο Ντόκος εκφράζει προσωπικές απόψεις για τα θέματα της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο 

Για προσωπική άποψη από κεκτημένη ταχύτητα, καθώς επίσης για ένα υποθετικό και άκαιρο σενάριο έκανε λόγο ο Θάνος Ντόκος, δίνοντας διευκρινίσεις αναφορικά με τη δήλωσή του περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.

Μιλώντας στον Realfm 97,8, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού σημείωσε ότι η «παραίτησή του είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού».

Οι συνεχείς δηλώσεις του κ. Ντόκου περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου και ανάγκασαν τον κύριο Ντόκο να προβεί σε αναδίπλωση:

«Είναι προσωπική άποψη, αν θέλετε κεκτημένη ταχύτητα αν και πλέον θα έπρεπε να έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν εκφράζω προσωπικές απόψεις αλλά μετά από 20 χρόνια που εξέφραζα τον εαυτό μου. Χρησιμοποίησα ένα υποθετικό παράδειγμα για να πω κάτι απλό και αυτονόητο: ότι αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες και κάτι που θα συζητούσαμε. Είναι άκαιρο και κακώς χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο σενάριο γιατί ούτε η Τουρκία φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει συμπεριφορά και να πάμε σε μία ομαλοποίηση των σχέσεων ούτε έχει ανακαλυφθεί τίποτα για να κάνουμε συζήτηση πως θα το μοιράσουμε, ούτε η Τουρκία δείχνει τη διάθεση να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόκος.

«Η παραίτηση είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού. Το λάθος μου είναι ότι άνοιξα ένα ζήτημα άκαιρο, καθαρά υποθετικό σε μία στιγμή που έχουμε πάρα πολλά ζητήματα τα οποία είναι καυτά και τρέχουν. Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Πρωθυπουργό γιατί απουσιάζει στη Σαουδική Αραβία, αν θεωρηθεί ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτηση είναι δεδομένη», πρόσθεσε.

«Πάμε στη Χάγη με μία λογική ατζέντα θεμάτων και προφανώς όχι με όλο αυτό το κατεβατό που η Τουρκία έχει θέσει στο τραπέζι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η θέση διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι θα συμφωνήσουμε ποια είναι η ατζέντα και θα πάμε στη Χάγη και θα κριθούν τα ζητήματα με βάση τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου και μετά κουβεντιάζουμε ό,τι άλλο. Είναι κάτι που δεν μπορεί να το αποφασίσει και να το σηκώσει μία μόνο κυβέρνηση. Η συζήτηση για προσφυγή στη Χάγη θα αργήσει πολύ, έχουμε να διαχειριστούμε πολύ πιο άμεσα, καθημερινά ζητήματα με την Τουρκία», τόνισε ο αναπληρωτής σύμβουλος ασφάλειας του πρωθυπουργού.

Το άδειασμα από τον Πέτσα

Νωρίτερα, σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας άδειασε τον Θάνο Ντόκο. Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Το μόνο θέμα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Άλλωστε ο κ. Ντόκος με δηλώσεις του σήμερα εξήγησε ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε τον κύριο Αλκιβιάδη Στεφανή για τον οποίο γράφτηκε ότι υποβαθμίζονται οι αρμοδιότητές του.«Οποιαδήποτε αλλαγή με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον Αλκιβιάδη Στεφανή είναι αποτέλεσμα της σύστασης υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου», προσθέτοντας ότι «εθνικός συντονιστής της φύλαξης των συνόρων παραμένει ο Αλκιβιάδης Στεφανής».

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει «για την ώρα» ζήτημα να τεθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ζήτησε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

«Μετά τις συζητήσεις με τον κ. Μηταράκη νομίζω ότι πείθεται ότι η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείς για τα επεισόδια της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου» υπογραμμίζοντας ότι «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με την διαδικασία παροχής ασύλου».

Παράλληλα επανέλαβε ότι οι αρχές «ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης των αντιδράσεων».

Σε ερώτηση, αν οι αντιδράσεις σχετίζονται με την κατάθεση τροπολογίας για καταγραφή των ΜΚΟ ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «αν υπάρχουν υποκινούμενα σχέδια από όσους θιγονται αυτό θα το ερευνήσουν οι αρχές».

Σε ότι αφορά το πλωτό φράγμα επανέλαβε ότι η τοποθέτηση του αρχικά θα γίνει πιλοτικά προκειμένου να διαπιστωθεί αν ικανοποιεί τους στόχους που έχουν τεθεί «να λειτουργεί αποτρεπτικά χωρίς προβλήματα στη ναυσιπλοία και στους αλιείς. Μετά την πιλοτική εφαρμογή θα δούμε πώς θα αναπτυχθεί σε περιοχές του ανατολικού Αιγαίου που θα επιλέξουμε»

Σημείωσε, ακόμα, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 να γίνονται 200 επιστροφές μεταναστών την εβδομάδα στις χώρες προέλευσης.


Πηγή