Εκλογές 2019: Τι θα πει ο Τσίπρας την Πρωταπριλιά για τις κάλπες

Πυρετώδεις είναι διεργασίες για τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου, με το υπουργείο Εσωτερικών να προσπαθεί να έχει έτοιμο όλο τον εκλογικό μηχανισμό.

Το θέμα είναι, για πόσες εκλογικές αναμετρήσεις πάμε τον Μάιο; Θα είναι μόνο οι δημοτικές και οι ευρωεκλογές ή μήπως ο πρωθυπουργός σχεδιάζει ηρωική έξοδο και εθνικές κάλπες την ίδια περίοδο;

Την 1η Απριλίου θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα το ΥΠΕΣ για να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων και η ταυτόχρονη διεξαγωγή όλων των αναμετρήσεων. Oι υπηρεσίες του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου έχουν ήδη ξεκινήσει τους διαγωνισμούς για την προμήθεια του εκλογικού υλικού τόσο για την αναμέτρηση των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών όσο και των βουλευτικών.

Επισημαίνεται, μάλιστα, προς τους προμηθευτές που έχουν αναλάβει την προμήθεια της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής για τις πολλαπλές ψηφοφορίες ότι τα επιμέρους υλικά, όπως οι κάλπες, τα ψηφοδέλτια και τα παραβάν, πρέπει να είναι ετοιμοπαράδοτα το διάστημα από 1 έως 20 Απριλίου. Και εφόσον απαιτηθεί έξτρα υλικό οφείλουν να ολοκληρώσουν την παράδοση έως τις 15 Μαΐου.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται διπλασιασμός των εκλογικών τμημάτων, από περίπου 20.000 που ήταν στις προηγούμενες εκλογές, σε 40.000 προκειμένου να διευκολυνθεί το σενάριο των ταυτόχρονων εκλογών. Σε αυτό το σενάριο συγκλίνει και η παραγγελία για τουλάχιστον 106.000 νέες κάλπες, καθώς αν διεξαχθούν ταυτόχρονα όλες οι αναμετρήσεις θα απαιτηθούν 5 κάλπες για κάθε τμήμα (από μία για βουλευτικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές. Αρα 106.000 κάλπες διά 5 αναμετρήσεις ίσον 21.200 τμήματα).

Πηγή