Πέρασε η τροπολογία για το ποδόσφαιρο με 156 «ναι» και 90 «όχι» – Ποιοι απουσίαζαν

Με τις ψήφους της συμπολίτευσης πέρασε τελικά η ψηφοφορία στη Βουλή για την νέα τροπολογία στο ποδόσφαιρο που αναπροσαρμόζει τις ποινές σε ομάδες με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε για τις σχέσεις ΠΑΟΚ και Ξάνθης.

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τελικά συντάχθηκαν με την κομματική κυριαρχία που είχε επιβάλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πριν την ψηφοφορία.

Το μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου έλεγε πως όποιος διαφοροποιηθεί τίθεται εκτός κόμματος. Σε 246 παρόντες, υπέρ ψήφισαν 156 και 90 βουλευτές κατά.

Απόντες, αλλά όχι σε αποστολή της Βουλής, σύμφωνα με τον ασκούντα χρέη προέδρου Νικήτα Κακλαμάνη είναι οι βουλευτές: Γιώργος Βαγιωνάς και Αντώνης Σαμαράς από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μουζάλας, Τάνια Ελευθεριάδου, Σωκράτης Φάμελλος, Τρύφων Αλεξιάδης, Σωκράτης Βαρδάκης, Σταύρος Αραχωβίτης και Έφη Αχτσιόγλου. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές έχουν στείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου.

Επίσης, ψήφισαν με προβλεπόμενη επιστολική ψήφο οι απουσιάζοντας στο εξωτερικό Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Μιλτιάδης Βαριβτσιώτης, Νότης Μυταράκης, Χρήστος Σταικούρας, Χαρης Θεοχάρης Φωτεινή Πιπιλή, Κωστής Χατζηδάκης Αλέξανδρος Τριαναταφυλλίδης (ΣΥΡΙΖΑ).

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν στήριξαν την τροπολογία κατηγορώντας την κυβέρνηση πως υπέκυψε σε πιέσεις και πως παρενέβη σε ζητήματα του ποδοσφαίρου.

Περισσότερα σε λίγο…

Τι προβλέπει η τροπολογία

Με την παρ. 1 του παρόντος προβλέπονται οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του άρθρου 69 του ν. 2725/1999, ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση µετοχών και την απαγόρευση της πολυιδιοκτησίας Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών. Σε συµμόρφωση προς την αρχή της αναλογικότητας και σε συνάρτηση προς τη βαρύτητα της εκάστοτε παράβασης, προβλέπεται ποινή αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθληµα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο η πράξη χαρακτηρίζεται στις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.

Με την παρ. 2 του παρόντος προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις μη τήρησης των όρων νομιμότητας των διοικήσεων και των µετόχων των Α.Α.Ε. ή παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την προέλευση των πόρων των μετόχων των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε., επιβάλλεται αποκλειστικά η κύρωση της παρ. 12 του άρθρου 69.

Με την παρ. 3 του παρόντος προσαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 77A στις διατάξεις του παρόντος, προς άρση οποιασδήποτε αµφισβήτησης ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις.

Με την παρ. 4 του παρόντος ρυθµίζεται η έναρξη ισχύος του παρόντος, προκειµένου οι έννομες συνέπειες των προτεινόµενων διατάξεων να επέλθουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το περιεχόμενο της τροπολογίας.

H απόφαση της ΕΕΑ

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αποφάσισε την Δευτέρα, την ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και εισηγήθηκε την αποβολή τους από το πρωτάθλημα.

Η εισήγηση «βόμβα» κρίθηκε με ψήφους 3-2 και σύμφωνα με αυτήν, αποφασίστηκε η ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής του δικέφαλου για την υπόθεσης πολυιδιοκτησίας και των ακριτών για το μετοχολόγιο της.

Διαγραφή Ζαγοράκη

Η εισήγηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις τάξεις της ομάδας της Θεσσαλονίκης, με χαρακτηριστικότερη την ανακοίνωση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος χαρακτήρισε την εισήγηση «εξοργιστική» και προανήγγειλε την αποχώρησή του από τη ΝΔ σε περίπτωση που, όπως χαρακτηριστικά έγραψε, «δεν δικαιωθεί ο ΠΑΟΚ».

Τελικώς, ο κ. Ζαγοράκης διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στην ευρωβουλή, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέροντας πως πρόκειται για απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός, ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και συμπλήρωσε:

«Ιδίως σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα. Η Κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν θα επιτρέψει, όμως, ένα θέμα του ποδοσφαίρου να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή που τόσο δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης. Ούτε θα μείνει θεατής στο θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται με φόντο διαχρονικές παθογένειες που προσβάλλουν κάθε Έλληνα πολίτη».

Πηγή