Στα ύψη το θερμόμετρο: Ψηφίζεται η τροπολογία για το ποδόσφαιρο – Κομματική πειθαρχία από Μητσοτάκη

Με αυστηρή κομματική πειθαρχία προσέρχονται στην ψηφοφορία για την τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού οι βουλευτές της ΝΔ μετά το τελεσίγραφο που έθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων. Δεν μας αφορά αν διαμαρτύρεται ο ΠΑΟΚ γιατί αφαιρούνται βαθμοί ούτε αν διαμαρτύρεται ο Ολυμπιακός γιατί δεν υποβιβάζεται ο ΠΑΟΚ» είναι το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους βουλευτές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν άλλωστε ότι η απόφαση για τη σχετική τροπολογία ελήφθη με γνώμονα την ανάγκη συνοχής της χώρας, προκειμένου να μην τροφοδοτηθεί ένα κλίμα διχόνοιας με φόντο το ποδόσφαιρο.

Υπό κανονικές συνθήκες, η τροπολογία θα είχε περάσει την Τρίτη, καθώς κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο νωρίς το βράδυ και μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε περιγράψει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία με προφανή στόχο να δημιουργήσει προβλήματα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που δέχονται ένθεν κακείθεν πιέσεις, αφενός από τους ιθύνοντες του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης που θέλουν να μείνουν στο απόλυτο απυρόβλητο και αφετέρου από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού που εμμένουν στην ισχύουσα δρακόντεια ρύθμιση που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Η ονομαστική ψηφοφορία ορίστηκε να γίνει σήμερα το μεσημέρι, στις 13.00, και η διεξαγωγή της θα αποτελέσει το πρώτο κρίσιμο τεστ για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Το τελευταίο 24ωρο οι βουλευτές της ΝΔ δέχθηκαν ασφυκτικές πιέσεις για να πάρουν θέση στο δίλημμα του υποβιβασμού ή μη των δύο ομάδων από τη Βόρεια Ελλάδα, οι ιθύνοντες των οποίων δεν ικανοποιήθηκαν ούτε από τη «σολομώντεια» λύση της αφαίρεσης βαθμών στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση για να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα.

Τι προβλέπει

Με την παρ. 1 του παρόντος προβλέπονται οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του άρθρου 69 του ν. 2725/1999, ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση µετοχών και την απαγόρευση της πολυιδιοκτησίας Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών. Σε συµμόρφωση προς την αρχή της αναλογικότητας και σε συνάρτηση προς τη βαρύτητα της εκάστοτε παράβασης, προβλέπεται ποινή αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθληµα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο η πράξη χαρακτηρίζεται στις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.

Με την παρ. 2 του παρόντος προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις μη τήρησης των όρων νομιμότητας των διοικήσεων και των µετόχων των Α.Α.Ε. ή παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την προέλευση των πόρων των μετόχων των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε., επιβάλλεται αποκλειστικά η κύρωση της παρ. 12 του άρθρου 69.

Με την παρ. 3 του παρόντος προσαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 77A στις διατάξεις του παρόντος, προς άρση οποιασδήποτε αµφισβήτησης ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις.

Με την παρ. 4 του παρόντος ρυθµίζεται η έναρξη ισχύος του παρόντος, προκειµένου οι έννομες συνέπειες των προτεινόµενων διατάξεων να επέλθουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το περιεχόμενο της τροπολογίας.

H απόφαση της ΕΕΑ

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αποφάσισε χθες, Δευτέρα, την ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και εισηγήθηκε την αποβολή τους από το πρωτάθλημα.

Η εισήγηση «βόμβα» κρίθηκε με ψήφους 3-2 και σύμφωνα με αυτήν, αποφασίστηκε η ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής του δικέφαλου για την υπόθεσης πολυιδιοκτησίας και των ακριτών για το μετοχολόγιο της.

Διαγραφή Ζαγοράκη

Η εισήγηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις τάξεις της ομάδας της Θεσσαλονίκης, με χαρακτηριστικότερη την ανακοίνωση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος χαρακτήρισε την εισήγηση «εξοργιστική» και προανήγγειλε την αποχώρησή του από τη ΝΔ σε περίπτωση που, όπως χαρακτηριστικά έγραψε, «δεν δικαιωθεί ο ΠΑΟΚ».

Τελικώς, ο κ. Ζαγοράκης διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέροντας πως πρόκειται για απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός, ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και συμπλήρωσε:

«Ιδίως σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα. Η Κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν θα επιτρέψει, όμως, ένα θέμα του ποδοσφαίρου να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή που τόσο δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης. Ούτε θα μείνει θεατής στο θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται με φόντο διαχρονικές παθογένειες που προσβάλλουν κάθε Έλληνα πολίτη».

Πηγή