Οι γκρίνιες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ΠΑΣΟΚοποίηση και το μήνυμα Τσίπρα για διεύρυνση και νέο όνομα

«Πυρετός» διεργασιών επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που η διεξαγωγή του συνεδρίου ολοένα και πλησιάζει. Φράξιες και «μαχαιρώματα» είναι σε πρώτο πλάνο με την κριτική να ασκείται τόσο για την περίοδο της διακυβέρνησης όσο και για την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί το κόμμα.

Συγκεκριμένα δύο είναι τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν αυτήν την στιγμή και φαίνεται να παίρνουν πάνω τους την αντιπαράθεση που υποβόσκει εντός του κόμματος. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς εκπροσωπούν όχι μόνο διαφορετικές θεωρήσεις αλλά και… ομάδες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πληροφορίες οι γκρίνιες ξεκινούν με αφορμή την διαδικασία διεύρυνσης του κόμματος και συγκεκριμένα της δυσκολίας που εμφανίζεται να αποτυπωθεί στην κοινωνία το ποσοστό των εκλογών. Οι εγγραφές νέων μελών είναι πολύ λιγότερες του αναμενομένου ενώ οι ψηφοφόροι εμφανίζονται απρόθυμοι να συμμετάσχουν –μαζικά τουλάχιστον- στις εσωκομματικές διαδικασίες. Έτσι, ενώ το θέμα της διεύρυνσης στην αρχή φαινόταν ως αυτονόητη εξέλιξη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σήμερα μοιάζει με δυσεπίλυτο πρόβλημα που σκιάζει την συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ .

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να τονιστεί περισσότερο η διεύρυνση στον ευρύτερο χώρο των προοδευτικών δυνάμεων, πρότεινε να ανοίξει η συζήτηση για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από το συνέδριο του Μαΐου.

Το θέμα της ονομασίας συζητήθηκε μεταξύ άλλων το Σάββατο σε μια συνάντηση που έγινε υπό τον Αλέξη Τσίπρα και στην οποία συμμετείχαν επίσης ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και τα στελέχη πρώτης γραμμής Αλέκος Φλαμπουράρης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Παππάς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την πρόταση να ανοίξει η συζήτηση για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από το συνέδριο την έκανε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να τονιστεί περισσότερο η διεύρυνση στον ευρύτερο χώρο των προοδευτικών δυνάμεων και να κλείσει -μέσω της ψηφοφορίας- θετικά ή αρνητικά ένα θέμα που για κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «κόκκινη γραμμή», ενώ για κάποιους άλλους δεν είναι μείζονος σημασίας.

Από την άλλη η ομάδα των 53 έχει βγει στα κεραμίδια εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και της προοπτικής «σοσιαλδημοκρατικοποίησης του κόμματος» ή απλούστερα, στο εγχείρημα πασοκοποίησής του. Ο ίδιος ο πρόεδρός τους πάντως, δεν φαίνεται να ορρωδεί προ των αντιδράσεων.

Σε μια διαφορετική συνέντευξή στον ΑΝΤ1 , ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ «εκμυστηρεύσεων» για πιο προσωπικές στιγμές της διαδρομής του, φρόντισε να ανανεώσει το μήνυμά του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχει και μοντέλο καλού ΠΑΣΟΚ και το θέλουμε, δεν μας ψήφισαν μόνον αριστεροί ριζοσπάστες ούτε όταν γίναμε κυβέρνηση ούτε στις πρόσφατες εκλογές.

Πηγή