Εκλογικός νόμος: Δείτε LIVE τη συζήτηση – «Συγκρούσεις» και σενάρια πρόωρων εκλογών στην Ολομέλεια

«Καπνός» φαίνεται ότι έγινε το κλίμα συναίνεσης που δημιούργησε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς η συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής επανάφερε συνθήκες πόλωσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια σήμερα το βράδυ και, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, αναμένεται να λάβει τη στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης.

Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, υποστηρίζουν η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής εξασφαλίζει βιώσιμα κυβερνητικά σχήματα και συνθήκες σταθερότητας για την χώρα, που θεωρούνται απαραίτητες σε περιόδους ακραίας έντασης στα ανατολικά σύνορα. Η απλή αναλογική, σύμφωνα με τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί ένα «απολιθωμένο σύστημα» που ευνοεί μόνο συγκυριακές και τυχοδιωκτικές συνεργασίες.

Το σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση, όπως υποστήριξε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, είναι πιο αναλογικό από τους αντίστοιχους νόμους καθώς προβλέπει κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα μόνο εάν ξεπεράσει το 25% και μετά θα λαμβάνει μια επιπλέον έδρα για κάθε 0,5%.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, χαρακτηρίζουν την απλή αναλογική ως το δημοκρατικότερο σύστημα. Η αξιωματική αντιπολίτευση, μάλιστα, θεωρεί ότι η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να προωθήσει αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία γιατί επιθυμεί εκλογικό αιφνιδιασμό με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να «κάψει» την αναλογική.

Δείτε LIVE τη συζήτηση στην Βουλή

Για την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου θα πρέπει να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι. Οι προωθούμενες διατάξεις, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των κομμάτων, πρόκειται να ψηφιστούν από 168 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και την Ελληνική Λύση. Με βάση τα παραπάνω, αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές θα εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, ενώ οι μεθεπόμενες με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.


Πηγή