Δένδιας: Πρέπει να διαπιστωθεί η ακυρότητα και η ανυπαρξία των μνημονίων Τρίπολης – Τουρκίας

Την ανάγκη να διαπιστωθεί η ακυρότητα και η ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, τα οποία το μόνο που υπηρετούν είναι την ένταση στην περιοχή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στη συνεδρίαση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, επισήμανε πως όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη η χώρα μας υποστηρίζει τις προσπάθειες του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ και της Διαδικασίας του Βερολίνου. «Όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Γασάν Σαλαμέ και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Πρέπει όμως να διαπιστωθεί η ακυρότητα και η ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, τα οποία το μόνο που υπηρετούν είναι την ένταση στην περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Όσον αφορά το Ιράν, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης στη βάση του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάσουν αυτή την ώρα εκτάκτως στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την ιρανική κρίση και τις εξελίξεις στην Λιβύη, παρουσία του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε, με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα ο Νίκος Δένιδας.

Το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινά.


Πηγή