Εκλογές 2019: Ποιοι Δήμοι «σπάνε» πριν από τις αυτοδιοικητικές

Συνολικά πέντε θα είναι οι δήμοι που  πρόκειται να «σπάσουν» πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών επρόκειτο να «σπάσουν» οι δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Μυτιλήνης και Βελβεντού-Σερβίων, ωστόσο ο υπουργός ανέφερε σήμερα, Παρασκευή (01/03/2019) σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι το σχέδιο θα αφορά και τον δήμο Σάμου.

Η σχετική τροπολογία, όπως σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, θα κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα (04/03/2019) και θα ψηφιστεί την Τρίτη (05/03/2019).

Ποιοι είναι οι νέοι Δήμοι

Η αρχική μορφή της τροπολογίας (χωρίς τον δήμο Σάμου), που είχε διαρρεύσει στον Τύπο, προβλέπει το «σπάσιμο» των δήμων:

α) Κέρκυρας, σε Βόρειας Κέρκυρας με έδρα την Κασσιόπη, Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα και σε Νότιας Κέρκυρας με έδρα τη Λευκίμμη,

β) Κεφαλλονιάς, σε Αργοστιολίου με έδρα το Αργοστόλι, Ληξουρίου με έδρα το Ληξούρι και Σάμης, με έδρα τη Σάμη,

γ) Σε Μυτιλήνη και Καλλονή

δ) Βελβεντού – Σερβίων, στους δήμους Βελβεντού και Σερβίων, με έδρες τις ομώνυμες πόλεις.

Σύμφωνα με τις διαρροές, η τροπολογία προβλέπει επίσης τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές με αντικείμενο την επανεξέταση των διοικητικών ορίων και άλλων δήμων και την υποβολή σχετικής εισήγησης μετά από δύο έτη στον υπουργό Εσωτερικών.

Πηγή