Σταϊκούρας: «Φιλικός και ρεαλιστικός ο Προϋπολογισμός του 2020» – «Παράθυρο» για μέρισμα και το 2020

Πέρασε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, μετά την σχετική ψηφοφορία, ο προϋπολογισμός 2020, ο πρώτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Για τους στόχους και το «πνεύμα» του Προϋπολογισμού του 2020, μίλησε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στην ομιλία του, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως πρόκειται για έναν «φιλικό» και «ρεαλιστικό» προϋπολογισμό, αντικρούοντας τις αντιρρήσεις που είχε η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο προϋπολογισμός μας αποπνέει αισιοδοξία, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού, ενσαρκώνει αξίες, αλλά δεν εμπεριέχει αυταπάτες», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφορικά με τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2020 μεσοσταθμικά κατά 8% ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε «εκτιμούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει το 2020 όταν ολοκληρωθεί και η άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες που στόχος είναι αυτή να έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο προκειμένου η μείωση να αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου» και πρόσθεσε πως «η δική μου εισήγηση είναι να είναι μεσοσταθμική η μείωση του 8% και να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά για μεσαία και χαμηλά εισοδήματα όπως κάναμε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%».

Όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής «η εικόνα των μειώσεων των φόρων δείχνει ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται καλύτερα στις υπχορεώσεις τους. Ο ΕΝΦΙΑ αύξησε την εισπραξιμότητα από το 80% στο 85% μετά τη μείωση 22%. Αυτό το 5% δίνει επιπλέον έσοδα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό «μειώνοντας κατά 30% τον φόρο των ακινήτων φτάνουμε στον μέσο όρο φορολόγησης στο εξωτερικό. Πρόθεσή μας είναι να μειωθεί περισσότερο αλλά έχουμε και άλλους έμμεσους και άμεσους φόρους που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» ενώ για τον ΦΠΑ είπε ότι «θα αντιμετωπιστεί μέσα στην επόμενη διετία-τριετία».

Αναφορικά,με την εισφορά αλληλεγγύης εκτίμησε «ότι μπορεί να βρεθεί ποσό μέχρι τον Μάιο για να υπάρξει ένα ικανοποιητικό πρώτο βήμα για την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης».

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «προφανώς έχει αδικίες το μέρισμα. Κι εγώ θα ήθελα να δώσουμε σε άλλες κοινωνικές ομάδες» εκτιμώντας ότι μέχρι τώρα ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι 1 εκατ. πολίτες.

«Δυστυχώς όταν έχεις να μοιράσεις ένα μικρό χρηματικό ποσό που σου δημιουργείται από το υστέρημα των πολιτών προσπαθείς με κάποια χαρακτηριστικά να ικανοποιήσεις τους περισσότερους. Στα ΑμεΑ ξεκινήσαμε με άσκηση 24.000 άτομα, ήρθαμε και το διορθώσαμε βάζοντας όλα τα ΑμεΑ βάζοντας ομως τις προυποθέσεις που ισχύουν για όλους τους πολίτες, Εκτιμώ ότι μπορεί μέχρι το τέλος της χρονιάς να υπάρξει αύξηση ποσού για τα ΑμεΑ γιατί κάθε εβδομάδα θα εξετάζουμε τα δημοσιονομικά στοιχεία» επισήμανε.

Ερωτηθείς ο Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε ότι «δεν προβλέπεται μέρισμα το 2020» και πως «ό,τι επιπλέον ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται θα κατευθύνεται με αναλογία 80%-20% για μείωση φόρων και αύξηση δαπανών. Το 20% αύξηση δαπανών δεν είμαι σε θέση να σας πω πώς θα κατανεμηθεί. Μπορεί να είναι σε τομείς όπως υγεία άμυνα ή μπορεί να είναι μέρισμα».

Συμπλήρωσε ότι «υπάρχει στον προυπολογισμό η “δήθεν 13η σύνταξη” που θα αξιοποιηθεί όπως κρίνει το υπουργείο Εργασίας».

Χαρακτήρισε δε κρίσιμη προτεραιότητα τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσα από επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, αξιολόγηση αντικειμενικών αξιών, καλύτερη αξιολόγηση από τις πλατφόρμες μίσθωσης όπως το Airbnb, τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση

«Η όποια επιτυχία θα γίνει για διεύρυνση φορολογικής βάσης θα πάει κατευθείαν στην κοινωνία» τόνισε.

Πηγή