Στη Σαουδική Αραβία ο Δένδιας – Συνομιλίες με έμφαση στις εξελίξεις στη Μεσόγειο

Από τη Σαουδική Αραβία ξεκινά σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σειρά επισκέψεων στη Μέση Ανατολή, όπου θα έχει συνομιλίες για σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, μετά και την υπογραφή των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, καθώς και διμερή θέματα.

Συγκεκριμένα, με επιστολή της προς τον γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αίγυπτος χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα τα δύο memoranda που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας και ζητά να μην πρωτοκολληθούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες τη Δευτέρα, όπου του παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους αυτά τα memoranda θεωρούνται -κατά την κρίση της Ελλάδας- ανύπαρκτα.

«Συζητήθηκε το θέμα των δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, και είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές απόψεις στον Γενικό Γραμματέα», σημείωσε ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Συνέχισε δε: «Δηλαδή, το γεγονός ότι κατά την κρίση μας είναι ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία. Όπως επίσης τους κινδύνους που οι αντίθετες με το δίκαιο της θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη δημιουργούν για την περιοχή».

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι ο κ. Γκουτέρες θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους άποψη.

Πηγή