Παναγιωτόπουλος: «Δυνητική απειλή οι μεταναστευτικές ροές για την ασφάλεια της χώρας»

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας κρατά το ξίφος της Ελλάδας λαμπερό και κοφτερό», είπε ο υπουργός Άμυνας – Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξέσπασε στη Βουλή, μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας από την κυβέρνηση, στο συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας για την αναβάθμιση των αεροσκαφών της Πoλεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία, συνιστάται θέση Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, «ο οποίος είναι μέλος της κυβέρνησης, υπαγόμενος απευθείας στον πρωθυπουργό».

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Άμυνας υπερασπίστηκε την τροπολογία και τόνισε πως αποτελεί ανάληψη ευθύνης από την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό ζήτημα.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί ένα σύνθετο πρόβλημα και στον τρόπο διαχείρισης πρόταξε και το θέμα της ασφάλειας εσωτερικά της χώρας. Διαφωνεί κανείς ότι οι ροές θα μπορούσαν δυνητικά να αποτελούν απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας και πρέπει εμείς να καθίσουμε άπρακτοι σε αυτό;», διερωτήθηκε ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Μάλιστα, όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να αντιδράσουν στη φράση του ΥΠΕΘΑ, εκείνος τους απάντησε ότι αυτή είναι η άποψη του ελληνικού λαού. «Δεν λέω εισβολείς, λέω απειλή για την εσωτερική ασφάλεια και τα επεισόδια είναι πολλά και καθημερινά. Αυτή είναι η άποψή μου και πολύ φοβούμαι για σας, αυτή είναι και η άποψη του λαού», αντέτεινε προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σήκωσαν τους τόνους.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι πλέον συστήνεται το όργανο που θα θωρακίσει θεσμικά αυτό που γίνεται στην ουσία. «Δηλαδή να παρατηρεί ο στρατιώτης δίπλα στον αστυνομικό, να περιπολεί ο λιμενικός δίπλα στον αστυνομικό, να μπορεί δίπλα στο λιμενικό να αναπτύσσεται πολεμικό ναυτικό και στον Έβρο να περιπολούν αστυνομικοί με τις ένοπλες δυνάμεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, αν αυτή η τροπολογία παραπέμπει σε στρατιωτικοποίηση της δημοκρατίας, υπογράμμισε με νόημα: «Πηγαίνετε στον Έβρο και πείτε στον κόσμο αυτό. Κι αν δεν σας αρέσουν, προτάξτε ανθρωπιστική παράμετρο και πάτε στη Μόρια και πείτε ότι το να προμηθευτούν κρεβάτια σε 2 χρόνια είναι κακό γιατί στρατιωτικοποιείται η δημοκρατία. Το διευκρινίζω, ο στρατός εγγυάται ασφάλεια συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια αστυνομία κτλ. Αυτό που είπα και δεν θέλω παρερμηνεία είναι ότι εκτιμούμε πως η κατάσταση όπως εξελίσσεται αποτελεί δυνητική απειλή για την ασφάλεια της χώρας, όχι ότι θα την αντιμετωπίσει ο στρατός», ξεκαθάρισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Κλείνοντας κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να κάνουν αυτό που πρέπει» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που «κρατά το ξίφος της Ελλάδας λαμπερό και κοφτερό».

Το λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας πως: χρειάζεται μια διευκρίνηση από τον υπουργό γιατί σε προηγούμενη παρέμβαση του είπε ότι ζητήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκτός από την ασφάλεια των εθνικών συνόρων να εγγυηθεί και την εσωτερική ασφάλεια. «Σας καλώ είτε να διευκρινίσετε, είτε να ανακαλέσετε» είπε ο Δ. Τζανακόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ: Του έδωσε εντολή ο Μητσοτάκης;

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ότι το «υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπερασπίζεται και την εσωτερική ασφάλεια».

Σε ανακοίνωσή της, η Κουμουνδούρου, αναφέρει:

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, που πριν λίγες μέρες πάγωσε μόνος του για δύο ώρες τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία μέχρι να τον συνεφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα μας ενημέρωσε πως έχει λάβει εντολή ο στρατός να φροντίζει εκτός από τη φύλαξη των συνόρων της χώρας και για την εσωτερική ασφάλεια!

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ήταν έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος στο Παρίσι την τελευταία φορά που ο στρατός «μεριμνούσε» για την εσωτερική ασφάλεια και να έχει ξεχάσει, αλλά τώρα οφείλει να πει ξεκάθαρα:

Έχει δώσει ο ίδιος τέτοια εντολή στον Υπουργό του, όπως ανατριχιαστικά ανακοίνωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή;

Εάν ναι, τα πράγματα είναι σοβαρά.

Εάν όχι, να τον διαψεύσει το γρηγορότερο, γιατί παρόμοιες δηλώσεις αποτελούν κίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία μας».


Πηγή