Γερό «χαστούκι» στον Ερντογάν από την ΕΕ: Η παράγραφος που ακυρώνει το μνημόνιο με τη Λιβύη

Στις 3 το μεσημέρι ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η οποία αναμένεται να καταδικάσει τις εμπρηστικές ενέργειες της Άγκυρας στην Αν. Μεσόγειο και το προκλητικό μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης που «σβήνει» από τον χάρτη την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στο τέλος του δείπνου της πρώτης μέρας, προβλέπεται και συζήτηση για την στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ο 28 αναμένεται να στείλουν το μήνυμα στην Άγκυρας πως το «μνημόνιο» με τη Λιβύη, δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα Κράτη.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η παράγραφος προσετέθη μετά από συνεννόηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και στο τελευταίο προσχέδιο αναφέρει τα εξής:

«19. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου σχετικά με την Τουρκία. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Σύμφωνα με το sigmalive για το θέμα θα έχει επαφές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα ενημερώσει τους ομολόγους του και για την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με τις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τι θα υποστηρίξει ο Μητσοτάκης

Τους τρεις βασικούς στόχους με τους οποίους προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Εξήγησε ότι οι τρεις βασικοί στόχοι είναι να εκφραστεί η απερίφραστη καταδίκη στην τουρκική προκλητικότητα, να αναφέρεται ρητά ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης αλλά και να υπάρξει πλήρης στήριξη των ηγετών της ΕΕ στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας

«Το σύμφωνο που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο αποτελεί μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου», θα δηλώσουν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στηρίζοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που περιήλθε στη γνώση του Reuters.

«Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)», τονίζεται στο ανακοινωθέν που προετοιμάζεται για τη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.

Υπό τη σκιά των βρετανικών εκλογών

Η συζήτηση για το Brexit διεξάγεται υπό τη σκιά των σημερινών βρετανικών εκλογών. Όπως είναι εύλογο, ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα λάβει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Μεγάλη Βρετανία θα εκπροσωπηθεί από τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και οι Συντηρητικοί κερδίσουν, τότε θα μπούμε στην τελική ευθεία του Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζόνσον ζητάει την ψήφο των Βρετανών ακριβώς για να φέρει σε πέρας το «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε η πλειοψηφία του θα είναι μεγάλη είτε μικρή, η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ θα οριστικοποιηθεί. Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Ένωση θα συρρικνωθεί αντί να διευρυνθεί. Η Ευρώπη των 27 (πια) θα πρέπει από τη μια μεριά να αντιμετωπίσει τις οικονομικές αναταράξεις του Brexit και, από την άλλη, να προλάβει νέες απειλές για τη συνοχή γης.

Πηγή