Στη Σύνοδο Κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις – Η Ε.Ε. στηρίζει την Ελλάδα και καταδικάζει το μνημόνιο

Η Σύνοδος των 28, θα αρχίσει στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης (12/12) με συζήτηση για τα συμπεράσματα σχετικά της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Στη συνέχεια θα συζητηθεί η κλιματική κρίση, συζήτηση την οποία χρωματίζει η ανάδειξη από το Time της Γκρέτα Τούνμπεργκ ως προσώπου της χρονιάς.

Το μεν Brexit θα συζητηθεί στο τέλος της Συνόδου, ενώ η αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι στην ατζέντα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό να θέσει το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο αποψινό δείπνο των ηγετών, ώστε να πεισθούν ακόμη και οι πιο διστακτικοί εκ των εταίρων για το μέγεθος των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και τους κινδύνους, που εγκυμονεί για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας

«Το σύμφωνο που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο αποτελεί μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου», θα δηλώσουν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στηρίζοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που περιήλθε στη γνώση του Reuters.

«Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)», τονίζεται στο ανακοινωθέν που προετοιμάζεται για τη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.

Υπό τη σκιά των βρετανικών εκλογών

Η συζήτηση για το Brexit διεξάγεται υπό τη σκιά των σημερινών βρετανικών εκλογών. Όπως είναι εύλογο, ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα λάβει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Μεγάλη Βρετανία θα εκπροσωπηθεί από τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και οι Συντηρητικοί κερδίσουν, τότε θα μπούμε στην τελική ευθεία του Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζόνσον ζητάει την ψήφο των Βρετανών ακριβώς για να φέρει σε πέρας το «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε η πλειοψηφία του θα είναι μεγάλη είτε μικρή, η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ θα οριστικοποιηθεί. Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Ένωση θα συρρικνωθεί αντί να διευρυνθεί. Η Ευρώπη των 27 (πια) θα πρέπει από τη μια μεριά να αντιμετωπίσει τις οικονομικές αναταράξεις του Brexit και, από την άλλη, να προλάβει νέες απειλές για τη συνοχή γης.

Πηγή πληροφοριών: CNN GREECE, ‘Εθνος, Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων