Τσίπρας: «Ή κυρώσεις στην Τουρκία σήμερα ή φρεγάτες αύριο» – Οι πρωτοβουλίες για τα ελληνοτουρκικά

Στην τουρκική προκλητικότητα και τους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά με το μνημόνιο μεταξύ Άγκυρας – Τρίπολη για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Ανατολική Μεσόγειο, εστίασε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, κρίνοντας πως πρόκειται για «κρίσιμες στιγμές» σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Λυπάμαι που σε μια ιστορική συνεδρίαση ο κ. Μητσοτάκης δεν βρίσκει τον χρόνο να καθίσει να ακούσει την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατανοώ ότι ίσως να μη συμβαίνει επίτηδες, αλλά είναι μία αρνητική στιγμή κι αυτό οφείλω να το επισημάνω», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του.

«Σήμερα συζητάμε για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τους απόδημους Έλληνες, ένα θέμα εκκρεμές επί 45 ολόκληρα χρόνια. Κι όχι τυχαία εκκρεμές», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ένα θέμα που για να βρεθεί τομή χρειάζεται εκ του Συντάγματος ευρεία συναίνεση. Είναι άραγε τυχαίο ότι αυτή δε βρέθηκε ποτέ από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα; Είναι τυχαίο, επίσης, ότι ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε επί της δικής μας κυβέρνησης;».

«Είπε ο κ.Μητσοτάκης σαράντα χρόνια κι ήρθε η ΝΔ. Άραγε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε για σαράντα χρόνια και δεν μπορούσε να γίνει πράξη;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος. Δεν είναι τυχαίο που το θέμα αυτό θα λάβει αυξημένη πλειοψηφία και στην σημερινή διαδικασία, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματικη αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για αντιφάσεις και αμηχανία από πλευράς της κυβέρνησης στη διαχείριση των τουρκικών προκλήσεων, ενώ θέλησε να «καθησυχάσει» τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση θα ασκεί κριτική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με πατριωτικό καθήκον.

«Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μητσοτάκης δεν πρόκειται να γίνω»

«Επειδή θεωρώ ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, θα ήθελα να αναφερθώ ειδικότερα σε αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλω να σας καθησυχάσω και να σας διαβεβαιώσω ότι ειδικότερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα κάνω ό,τι έκανε ο κ. Μηστοτάκης όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική αλλά αυτό που κάνατε εσείς να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια συμφωνία, προς άγραν ψήφων, εμείς δεν θα το κάνουμε».

Πηγή