Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο – Στην κόψη του ξυραφιού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων θεωρείται η σημερινή (04/12) συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας που πραγματοποιείται στο Λονδίνο. Τη συνάντηση επιβεβαίωσαν χθες, Τρίτη (03/12), επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικές πηγές, που ανέφεραν ότι το κρίσιμο τετ-α-τετ θα πραγματοποιηθεί στις 16:30 (14:30 ώρα Λονδίνου).

Στη συνάντηση, η οποία και θα γίνει έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς, θα είναι παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη σημερινή συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ανοίξει ολόκληρη τη βεντάλια της τουρκικής προκλητικότητας, υπογραμμίζοντας στον συνομιλητή του, ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας «να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του «θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Ο πρωθυπουργός είχε άλλωστε προαναγγείλει ότι θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και θα ζητήσει από τη βορειοατλαντική συμμαχία να πάρει θέση.

«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με «αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι ελληνικές θέσεις στην ουσία του ζητήματος είναι ξεκάθαρες.

Τονίζουν δε, πως η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών – όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – με τεχνάσματα, όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα.

«Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή