Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: Σε Εθνικά, φορολογικό και ψήφο αποδήμων αναμένεται να εστιάσει ο Τσίπρας

Με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα ξεκινήσει στις 11. 30 σήμερα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής – Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αναφερθεί σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας με έμφαση όμως στην εξωτερική πολιτική και κυρίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά αλλά και για την αδράνειά της σε σχέση με τις fake σπουδές του υφυπουργού των Εξωτερικών αναμένεται να ασκήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη σχολιάσει αρνητικά την απουσία ενεργητικότητας και αποφασιστικότητας από την πλευρά της κυβέρνησης αποτιμώντας την ως τον βασικό λόγο που η Άγκυρα κλιμακώνει την προκλητικότητά της.

Το κύριο ζήτημα το οποίο θα απασχολήσει την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι η στάση του κόμματος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Την εισήγηση σχετικά με το τι προβλέπει το νομοσχέδιο πρόκειται να κάνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του έχει επισημάνει ότι «το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη να κατοχυρωθεί, επιτέλους, το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των Ελλήνων του εξωτερικού με μία διαδικασία αποτελεσματική και διαφανή.Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ούτως ώστε ο νόμος να εναρμονιστεί με τις δίκαιες προσδοκίες των αποδήμων και τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές.

Οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζονται κυρίως στο ότι το νομοσχέδιο έχει πολλές γκρίζες ζώνες, κυρίως στα σημεία που παραπέμπει σε υπουργικές αποφάσεις για τον τρόπο οργάνωσης της ψήφου των εκλογέων στο εξωτερικό.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν φόβοι για το ότι πρόκειται ουσιαστικά για «λευκή επιταγή» που δεν εγγυάται την διαφάνεια. Με βάση αυτά η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ θα οριοθετήσει τις «κόκκινες γραμμές» της και θα ζητήσει σαφέστερες και δεσμευτικές διατυπώσεις στο νομοσχέδιο.


Πηγή