Τελεσίγραφο της Αθήνας στην Λιβύη για τη συμφωνία με την Τουρκία: Απειλεί με απέλαση τον πρέσβη

Την έντονη ενόχληση της Ελλάδας για τις τελευταίες εξελίξεις με την συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον πρέσβη της Λιβύης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο Νίκος Δένδιας έδωσε προθεσμία μέχρι την Πέμπτη στην Λιβύη να δώσει στην Αθήνα το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.

Σε διαφορετική περίπτωση,ο Λίβυος πρέσβης θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητο πρόσωπο και θα απελαθεί.

Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν στη Μεσόγειο

Με εμπρηστικές κινήσεις συνεχίζει να κινείται η Τουρκία όσον αφορά τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Άγκυρα στοχεύει για ακόμα μία φορά προς την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τη Λιβύη. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός θαλάσσιου άξονα μεταξύ των δύο χωρών «σβήνοντας» τη μίση Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.

Η υπογραφή δύο «μνημονίων κατανόησης» για τον «καθορισμό των θαλάσσιων διαδικασιών» και για τη «συνεργασία σε ασφάλεια και άμυνα», την Τετάρτη (26/11) στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία, αποτέλεσε ένα σαφές μήνυμα στην Αθήνα όσον αφορά την προσπάθεια της Άγκυρας για δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή και προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, καλώντας τον Τούρκο πρεσβευτή για εξηγήσεις.

Σημειώνεται ότι τα «μνημόνια κατανόησης» Τουρκίας-Λιβύης συνδέονται άμεσα με τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με τις αποφάσεις για κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ με αιχμή και τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Μνημόνια τα οποία για κάποιους αναλυτές ενδέχεται να μπλέξουν ακόμα περισσότερο το κουβάρι των διενέξεων για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή.


Πηγή