Στη μητρόπολη Αθηνών ο Μάικ Πομπέο μαζί με τη σύζυγό του

Στον καθεδρικό ναό των Αθηνών έφτασε στις δέκα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μαζί με τη σύζυγό του προκειμένου να εκκλησιαστούν.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού πατέρας Θωμάς Συνοδινός θα τους ξεναγήσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου το οποίο βρίσκεται δίπλα από τη μητρόπολη.

Πομπέο: Αν ήμουν επιχειρηματίας σίγουρα θα επένδυα στην Ελλάδα

Αν ήμουν επιχειρηματίας σίγουρα θα επένδυα στην Ελλάδα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. «Παρακολουθώ αυτή την κυβέρνηση εδώ και τρεις μήνες που ανέλαβε και έχει ήδη βάλει τη χώρα στη σωστή πορεία από οικονομικής απόψεως» δήλωσε ο κ. Πομπέο, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον Φάνη Παπαθανασίου, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν απόψε από το κεντρικό δελτίο του καναλιού.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για κάποιο περιστατικό στην περιοχή, λόγω των παραβιάσεων των τουρκικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο και των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Πάντα ανησυχώ όταν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει κάποιος λάθος ή ένας λανθασμένος υπολογισμός από οποιαδήποτε πλευρά, είτε πρόκειται για λανθασμένη κρίση από πλευράς Κύπρου, Τουρκίας, Ελλάδας, ή οποιαδήποτε χώρας. Κανείς δεν θέλει να επιτρέψει τέτοια λάθη και παρεξηγήσεις να οδηγήσουν σε κλιμάκωση. Γι’ αυτό όσον αφορά τη γεώτρηση των Τούρκων σε εκείνα τα μέρη, είπαμε ότι δεν γίνεται να καταφύγουμε στον Στρατό για να επιλυθεί αυτό».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε την ανάγκη εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης. Μια οικονομική έκβαση που θα είχε το σωστό αποτέλεσμα, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ παίρνουν κάποιες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ο Μάικ Πομπέο είπε «το δουλεύουμε» και προσέθεσε: «Οι διπλωμάτες μας εδώ, ασχολούνται με αυτό και οι διπλωμάτες μας στην Τουρκία προσπαθούν να βοηθήσουν τους λαούς της περιοχής. Όμως, η αλήθεια είναι ότι προσδοκούμε να συμμετάσχουν και οι ευρωπαϊκές χώρες, να πάρουν στα σοβαρά αυτή την απειλή».

Σχετικά με τη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε πως πρόκειται για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, τη χαρακτήρισε ένα σπουδαίο συνεργάτη και σημείωσε ότι είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει στενότερη στρατιωτική σχέση με τις ΗΠΑ.

Αν ήμουν επιχειρηματίας σίγουρα θα επένδυα στην ΕλλάδαΣε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του στρατιωτικού εξοπλισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ο κ. Πομπέο είπε πως «μιλήσαμε σήμερα για ευκαιρίες αναβάθμισης των λογισμικών και των λειτουργικών συστημάτων της Ελλάδας και τη δυνατότητα να πουλήσει η Αμερική κι άλλο εξοπλισμό».


Πηγή