Λιβάνιος: «Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είναι ώρα ευθύνης για όλα τα κόμματα»

«Πρέπει να γίνει εκείνο που προβλέπει το Σύνταγμα και οι Έλληνες του εξωτερικού επιτέλους να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο που διαμένουν» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο, ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι «για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού χρειάζονται στη Βουλή 200 ψήφοι. Είναι θετικό ότι όλα τα κόμματα επί της αρχής συμφωνούν, μένει να συμφωνήσουμε στον τρόπο, τώρα πρέπει το καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του».

«Δεν δίνουμε στους Έλληνες του εξωτερικού ένα δικαίωμα που δεν έχουν, διευκολύνουμε όλους εκείνους που ούτως ή άλλως βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίσουν είτε με επιστολική ψήφο είτε σε προξενεία και άλλα δημόσια κτίρια» δήλωσε ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε ότι «μιλάμε για ένα δικαίωμα που έχουν οι 500.000 και πλέον Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, οι απόδημοι που κάνουν φορολογική δήλωση, που έχουν περιουσία στη χώρα μας, όλοι αυτοί που και σήμερα αποτελούν το εκλογικό σώμα».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι επικρατέστερες μέθοδοι που εφαρμόζονται στην Ευρώπη είναι δύο: «Ψήφος με αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα εξωτερικού και επιστολική ψήφος, ξεχωριστά ή και τα δύο μαζί. Ο ένας τρόπος ψηφοφορίας δεν αποκλείει τον άλλο. Βέβαια ο εκλογέας επιλέγει έναν κάθε φορά. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, ένας στους τέσσερις εκλογείς επιλέγει την επιστολική ψήφο».

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα, ο κ. Λιβάνιος σημείωσε: «Για να το πούμε απλά, αν ένας πολίτης μένει στο Περθ της Αυστραλίας και χρειάζεται πέντε ώρες να πάει στη Μελβούρνη για να ψηφίσει, μάλλον θα επιλέξει την επιστολική ψήφο. Αν μένει στο Παρίσι, όπου θα υπάρχουν πολλά εκλογικά τμήματα, μπορεί να επιλέξει την αυτοπρόσωπη παρουσία – εφόσον το επιθυμεί».

Όσον αφορά ζητήματα μυστικότητας και εγκυρότητας, ο υφυπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι έχουν απαντηθεί προ πολλού διεθνώς, με πολύ αυστηρά κριτήρια.

Πηγή