Μητσοτάκης: Μεταναστευτικό το πρόβλημα, όχι προσφυγικό – Να αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της

Στις 10:00 το πρωί έκανε «πρεμιέρα» στη Βουλή η «Ώρα του πρωθυπουργού», κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα του «ΜέΡΑ25», Γιάνη Βαρουφάκη, με θέμα την «Κατάργηση καταυλισμού της Μόριας και των εσωτερικών συνόρων».

Ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να κλείσει τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Μυτιλήνης.

Παράλληλα, ζήτησε πληροφορίες αν θα υπάρξει «κατάργηση των ιδιότυπων εσωτερικών συνόρων που αφαιρούν από μετανάστες το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης εντός της χώρας και εγκλωβίζουν τους κατοίκους των νησιών (Έλληνες και μετανάστες)».

Μητσοτάκης: «Μεταναστευτικό το πρόβλημα, όχι προσφυγικό»

Να ξεκαθαρίσει ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλέον η Ελλάδα είναι κυρίως μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό, επιχείρησε κατά την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.

«Ας συμφωνήσουμε ότι η πλειονότητα όσων μπαίνουν σήμερα στην Ελλάδα είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες. Το 2015 οι Σύροι που έφευγαν από τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο συνιστούσαν το 75% που έρχονταν στην χώρα. Σήμερα είναι 2 στους 10», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη τοθυ κατά της προηγούμενης κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι «η νέα κυβέρνηση παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου», τόνισε, κάνοντας παράλληλα λόγο για διασπάθιση των ευρωπαϊκών πόρων για το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

«Ήταν μηδενική η προστασία των συνόρων μας επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Ήταν μια πολιτική υποκρισίας απέναντι στον ανθρώπινο πόνο για κομματικά οφέλη.Όσοι διέρρηξαν κάθε έννοια κυβερνητικής ευθύνης, ας πάψουν να παριστάνουν τους τιμητές», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε σημείωσε πως υπάρχουν τεράστια προβλήματα που κληρονόμησε η κυβέρνησή του, τα οποία ωστόσο αλλάζουν. Οι έλεγχοι στα σύνορα εντείνονται, η διαδικασία παροχής ασύλου επιταχύνεται, τα ελληνικά νησιά αποσυμφορούνται.

Όπως είπε, καθιερώνεται ένα νέο, συμπαγές, αυστηρό αλλά και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται. Χωρίς περιθώρια κατάχρησης του. Η μεγάλη τομή του ν/σ είναι ότι για πρώτη φορά η χώρα αποκτά ένα νόμο που αφορά το σύστημα ασύλου.

Ο πρωθυπουργός, αφού τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, ξεκαθάρισε πως μπαίνει οριστικό τέλος στην αναρχία και την παραβατικότητα στο στάδιο της υποδοχής.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι:

  • Αν αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται με τη μεταφορά τους σε άλλες δομές, σημαίνει πως δεν αποδέχονται στην προστασία τους.
  • Ευάλωτοι θα είναι μόνο όσοι αναφέρονται στην Οδηγία.
  • Απαλείφεται το μετατραυματικό στρες
  • Προβλέπεται αυτοπρόσωπη παρουσία των αιτούντων ασύλου σε κάθε βήμα της διαδικασίας.
  • Μεταβάλλεται το πλαίσιο συνεργασίας με τις ΜΚΟ. Κατοχυρώνεται πιστοποίηση, έλεγχος, λογοδοσία.
  • Περισσότερα παρατηρητήρια στα χερσαία σύνορα
  • Στα θαλάσσια σύνορα ενισχύονται οι δυνάμεις του λιμενικού.
  • Δημιουργούνται κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Στόχος, οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία να φτάσουν τις 10.000 εντός του 2020.
  • Εκπονείται σχέδιο μεταφοράς μεταναστών σε 10 περιοχές την ενδοχώρας.

«Οφείλουμε στους νησιώτες μας να προχωρήσουμε στην αποσυμφόρηση των νησιών», είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως πίεση για τις γεωπολιτικές τις επιδιώξεις.

Αιχμηρή απάντηση στον Βαρουφάκη

«Κύριε Βαρουφάκη με αιφνιδιάσατε. Αγνοείτε τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», είπε κατά την έναρξη της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον επικεφαλής του ΜεΡΑ 25.

«Με τη δική σας λογική δεν υπάρχει καμία διαδικασία ασύλου, αν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι ένα και το αυτό. Κανόνες χρειάζονται και μέρος των κανόνων είναι πώς μια χώρα φυλά τα σύνορα της. Δεν φοβάμαι τους μετανάστες αρκεί να πληρούν τους κανόνες», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Μην συγκρίνετε τις ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και στην Αυστραλία δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει παράνομο σκάφος με μετανάστε».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα και προς την Ευρώπη, διαμηνύοντας πως πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες κυρώσεις για τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στην αποδοχή μεταναστών/προσφύγων. «Οι μετανάστες/ πρόσφυγες μπορεί να μπολιάσουν μια οικονομία, μια κοινωνία που γερνάει. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες. Μακριά από εμάς οποιαδήποτε ξενοφοβία ή ρατσισμός».

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως υπάρχει και ζήτημα εθνικής ασφάλειας όταν έχουμε ανεξέλεγκτες ροές.

Όσον αφορά τη Μόρια, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως αντέχει 3.500 – 4.000 πρόσφυγες και αυτή τη στιγμή έχει πολύ περισσότερους. «Αν κλείσει, θα πρέπει να φτιάξουμε άλλο κέντρο», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να κλείσει το κέντρο κράτησης στη Μυτιλήνη.

Πηγή