Βουλή LIVE: Η ώρα πρωθυπουργού – Ο Μητσοτάκης απαντά στον Βαρουφάκη για το προσφυγικό

76

Στις 10:00 το πρωί κάνει «πρεμιέρα» στη Βουλή η «Ώρα του πρωθυπουργού», κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα του «ΜέΡΑ25», Γιάνη Βαρουφάκη, με θέμα την «Κατάργηση καταυλισμού της Μόριας και των εσωτερικών συνόρων».

Ο κ. Βαρουφάκης έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να κλείσει τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Μυτιλήνης.

Παράλληλα, ζητά πληροφορίες αν θα υπάρξει «κατάργηση των ιδιότυπων εσωτερικών συνόρων που αφαιρούν από μετανάστες το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης εντός της χώρας και εγκλωβίζουν τους κατοίκους των νησιών (Έλληνες και μετανάστες)».

ΔΕΙΤΕ LIVE:

Εξάλλου, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 έχει ζητήσει να ενημερωθεί «πότε θα προβεί η πολιτεία στη δημιουργία πολλών μικρών δομών, ανά την επικράτεια, ώστε οικογένειες μεταναστών που σήμερα βρίσκονται στη Μόρια να ενταχθούν στις ανά τη χώρα τοπικές κοινωνίες, με τρόπο που να ωφελεί και τις τοπικές κοινωνίες και τους κατατρεγμένους που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα».

«Μεταναστευτικό το πρόβλημα»

Να ξεκαθαρίσει ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλέον η Ελλάδα είναι κυρίως μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό, επιχείρησε κατά την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.

«Ας συμφωνήσουμε ότι η πλειονότητα όσων μπαίνουν σήμερα στην Ελλάδα είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες. Το 2015 οι Σύροι που έφευγαν από τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο συνιστούσαν το 75% που έρχονταν στην χώρα. Σήμερα είναι 2 στους 10», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη τοθυ κατά της προηγούμενης κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι «η νέα κυβέρνηση παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου», τόνισε, κάνοντας παράλληλα λόγο για διασπάθιση των ευρωπαϊκών πόρων για το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

«Ήταν μηδενική η προστασία των συνόρων μας επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Ήταν μια πολιτική υποκρισίας απέναντι στον ανθρώπινο πόνο για κομματικά οφέλη.Όσοι διέρρηξαν κάθε έννοια κυβερνητικής ευθύνης, ας πάψουν να παριστάνουν τους τιμητές», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή