Τσίπρας: Δόγμα του σοκ από την κυβέρνηση για ΚΕΘΕΑ

Έντονη είναι η αντίδραση από τη Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω για τα περί κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.

Την αντίδρασή της εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 ‘Ανω, καθώς όπως αναφέρει «η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά και αναιτιολόγητα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επιχειρεί να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ(Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων)». «Πρόκειται για μια βίαιη παρέμβαση στην οργανωτική δομή του ΚΕΘΕΑ, η οποία είναι μοναδική για τα δεδομένα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης», υποστηρίζει η 18 ‘Ανω.

«Πρόκειται για μια βίαιη παρέμβαση στην οργανωτική δομή του ΚΕΘΕΑ, η οποία είναι μοναδική για τα δεδομένα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης», υποστηρίζει η 18 ‘Ανω.

Η εν λόγω κίνηση «επηρεάζει συνολικά όσους εμπλέκονται στον χώρο των εξαρτήσεων στην Ελλάδα και θέτει ερωτηματικά για τις πολιτικές που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινόμενου», αναφέρει η Μονάδα, εκτιμώντας ότι «αλλοιώνει το χαρακτήρα των “θεραπευτικών κοινοτήτων” του ΚΕΘΕΑ, αλλοιώνει τις θεωρητικές και κλινικές του Αρχές, που βασίζονται στην ισότιμη συμμετοχή, τη συλλογικότητα και τον διάλογο».

Η υπάρχουσα οργανωτική δομή και κουλτούρα του ΚΕΘΕΑ «έχουν δοκιμασθεί για σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες και έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Η καταστρατήγησή της αυτοτέλειας και της αυτονομίας των θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης παραπέμπει σε υποβάθμισή τους και σε πολιτικές διαχείρισης των εξαρτήσεων, ενδεχομένως και με τη χορήγηση υποκατάστατων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για το ΚΕΘΕΑ

«Την ίδια στιγμή που έχουν σκοπό να ιδιωτικοποιήσουν κάθε δημόσιο οργανισμό που παράγει κέρδη, κρατικοποιούν το ΚΕΘΕΑ που εδώ και 36 χρόνια παράγει κοινωνικό έργο», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «στην πραγματικότητα, θέλουν να τελειώσουν με οτιδήποτε δεν μπορούν να ελέγξουν».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «το ΚΕΘΕΑ δεν είναι γραφειοκρατικός οργανισμός για να διορίζουν έμμισθους γραφειοκράτες να τον διοικούν, αλλά ζωντανό κύτταρο δράσης μέσα στην κοινωνία. Με βαθιές ρίζες και με προσφορά -όχι σε αριθμούς- αλλά σε ανθρώπινες ζωές».

Συνεχίζοντας, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία καταργείται το αυτοδιοίκητο του Κέντρου απεξάρτησης και θεραπείας, επιδεικνύει σπουδή να «το τελειώσει», γεγονός που την εκθέτει ακόμα περισσότερο.

«Η σπουδή τους να το τελειώσουν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, φανερώνει τις προθέσεις τους και τους εκθέτει ακόμη περισσότερο», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ