Θα γίνει της «κολάσεως» με την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο επόμενος «πόλεμος» μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. θα είναι για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Καμία εκ των τριών πλευρών δεν ανοίγει τα χαρτιά της, αφού ήδη στο παρασκήνιο όλοι μετράνε… κουκιά. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζονται την Φώφη Γεννηματά, προκειμένου ο καθένας από την πλευρά του να κερδίσει την μάχη.

«Ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα». Αυτό λένε από την Κουμουνδούρου αναφορικά με τις επισημάνσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης, θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει στα συγκεκριμένα ζητήματα να βρει τέτοιες λύσεις που να ικανοποιούν ένα μέρος της αντιπολίτευσης, ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για να περάσει τις αλλαγές.

Βεβαίως σε όλο αυτό το σκηνικό που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, η Κουμουνδούρου δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη καταστρώνει το σχέδιό του και το μόνο σίγουρο είναι πως θα αναζητήσει συμμάχους μέσα στη Βουλή πέραν της Φώφης Γεννηματά για να καταφέρει να μπλοκάρει τα σχέδια της ΝΔ.

Το εάν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσεγγίσει πρώτος τη Φώφη Γεννηματά ώστε να βάλει μπλόκο στα σχέδια του Μαξίμου, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.

Και αυτό διότι, θα πρέπει να κάνει αρκετά βήματα πίσω, δεδομένου ότι πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛ. για την εκλογή του κινείται σε άλλη κατεύθυνση από αυτή της Κουμουνδούρου.

Υπό αυτές τις συνθήκες οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι δύσκολες.

Όχι σε απλή πλειοψηφία από Τσίπρα και Φώφη

Το μόνο στοιχείο που ενώνει Τσίπρα και Γεννηματά είναι πως και οι δυο διαφωνούν στο να εκλέγεται ο πρώτος πολίτης της χώρας με απλή πλειοψηφία στην τρίτη ψηφοφορία (200-180-151), όπως προκρίνει και θα προχωρήσει η κυβέρνηση.

Να σημειωθεί η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής προβλέπει πως αν δεν εξασφαλίζονται οι 180 ψήφοι στην τρίτη ψηφοφορία να παρατείνεται για ένα χρόνο η θητεία του νυν προέδρου, οπότε θα έχουν διαμορφωθεί, άλλες συνθήκες όταν επαναληφθούν οι ψηφοφορίες στη Βουλή.

Μιλάμε για αλλεπάλληλες ψηφοφορίες η οποίες προφανέστατα θα βάλουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και θα κουράσουν την ελληνική κοινωνία.

Σε περίπτωση που ούτε τότε σχηματίζεται πλειοψηφία 180, να απαιτούνται 160 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία.

Στην πρόταση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση, προβλεπόταν πως εάν αποτύχει η εκλογή με αυξημένη πλειοψηφία, να διενεργούνται επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες για ένα εξάμηνο ακόμα και με διαφορετικά πρόσωπα, μέχρις ότου εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 3/5. Στην περίπτωση που και αυτή η διαδικασία ναυαγήσει, ο ΠτΔ θα εκλεγόταν από το λαό.

Είναι ξεκάθαρο πως η προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛ μόνο εύκολη δεν είναι, με τους Τσίπρα και Γεννηματά να πρέπει να βάλουν αρκετό… νερό στο κρασί τους.

Εάν όμως ο Τσίπρας καταφέρει να πείσει την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ να συμπλεύσουν στο συγκεκριμένο θέμα, θα έχει κερδίσει μια σημαντική μάχη κατά του Μητσοτάκη.

Στο μυαλό του Τσίπρα

Ακόμα κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κατορθώσει να περάσει τη δική του πρόταση (καθώς απαιτούνται 151 ψήφοι για τη Συνταγματική αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου επειδή είχε συγκεντρώσει στην προηγούμενη πλειοψηφία άνω των 180) είναι απολύτως βέβαιον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει στην αντεπίθεση, κατηγορώντας το Μαξίμου πως ευτελίζει τον θεσμό.

Ο κ. Τσίπρας θα προτάξει το επιχείρημα ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες, αλλά μόνο την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Οι παρασκηνιακές κινήσεις επί του θέματος θα είναι πολύ προσεκτικές το επόμενο διάστημα και όλες οι πλευρές θα ρίξουν το βάρος στα πρόσωπα που θα προτείνουν.
Στη ΝΔ θα ρίξουν τα δίχτυα τους στο ΚΙΝ.ΑΛ προκειμένου να συγκεντρώσουν το «μαγικό» αριθμό των 180 ψήφων.

Στη Κουμουνδούρου θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είτε θα προτείνει εκ νέου για Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο για να αποφύγει τις συγκρούσεις, είτε για να εξασφαλίσει τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ να βρει ένα στέλεχος από τον ευρύτερο χώρο του κέντρου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμα κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι ο Τσίπρας θα συναινέσει αβλεπί.
Μάλιστα στην Κουμουνδούρου δεν πέρασε απαρατήρητη η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για αποσύνδεση της αλλαγής του εκλογικού συστήματος από τη Συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 54 παρ.1.

Όπως σημειώνουν πηγές από το ΣΥΡΙΖΑ, η στάση του κ. Μητσοτάκη υποδηλώνει πως δεν έχει εξασφαλίσει τους 180 ψήφους, προκειμένου η απλή αναλογική να καταργηθεί από τις επόμενες και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές, οπότε με την επισήμανσή του αυτή, ήθελε να δείξει πως δεν θα πιέσει τα πράγματα.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στην Φώφη

Οι πονηρά σκεπτόμενοι εκτιμούν πως με την αναφορά του στη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στο ΚΙΝ.ΑΛ. Και ποιο είναι αυτό; Πως αν δεν θα κυβερνήσει μαζί του με την απλή αναλογική, στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που θα υπάρξει, θα πιεστούν πολύ τα μικρότερα κόμματα. Άρα ο μόνος δρόμος για τη Φώφη Γεννηματά είναι να συμπλεύσει με τη Ν.Δ., θεωρούν από το Μαξίμου.
Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος για φουλ επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην περίπτωση αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει εφαρμογή νέου εκλογικού συστήματος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση μόνο εάν αυτό συγκεντρώνει τα δυο τρίτα των ψήφων, δηλαδή 200 βουλευτές, με πρόβλεψη ότι απαιτούνται 180 βουλευτές, αριθμός που συμπληρώνεται σήμερα από ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ.

Αναφορικά με την αύξηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή από 3% που ισχύει σήμερα σε 4% ή 5%, η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη, καθώς στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως στόχος της ΝΔ είναι να μείνουν εκτός Βουλής τα μικρά κόμματα και κυρίως εκείνα που «ψαρεύουν» από τη δική της δεξαμενή. Και βεβαίως στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως στη ΝΔ η αύξηση του ορίου, αποτελεί προικοδότηση στο ΚΙΝ.ΑΛ, προκειμένου η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη στήριξη του για τις αλλαγές που προωθεί στο Σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο.

Η Φώφη θα τους χορέψει στο ταψί μέχρι το τέλος

Πάντως πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη, δήλωσαν πως το ΚΙΝ.ΑΛ θα ξεκαθαρίσει την στάση του, μόνο όταν η κυβέρνηση, ανοίξει τα χαρτιά της για όλα, δηλαδή για Συνταγματική Αναθεώρηση, εκλογικό νόμο και προεδρική εκλογή. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους στην παρούσα φάση η κυβέρνηση «ανακατεύει την τράπουλα» για να σφυγμομετρήσει αντιδράσεις.

Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο, το ΚΙΝΑΛ είχε καταψηφίσει την απλή αναλογική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ένα σύστημα αναλογικό που θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΚΙΝ.ΑΛ, όταν η κυβέρνηση κάνει γνωστές τις προθέσεις της, θα επαναφέρει την πρόταση για ένα μπόνους το πολύ 35 έδρες και μόνο σε όποιο κόμμα ξεπερνάει το 42%. Και θεωρείται βέβαιο πως η Φώφη Γεννηματά δεν θα σηκώσει… λευκή πετσέτα σε τέτοια ζητήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Πηγή