ΔΕΘ 2019 – Μητσοτάκης: Θα εξαντλήσω την τετραετία – Επιστρέφουμε στους πολίτες όσα αδίκως τους πήραν

Με κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέσα σε δυόμιση ώρες περίπου ο πρωθυπουργός «έσπασε» το δικό του ρεκόρ των 44 ερωτήσεων φτάνοντας τις 52. 

Ερωτώμενος σχετικά – και λόγω τους εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής- ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ξεκαθάρισε πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας κατηγορώντας και τον Αλέξη Τσίπρα ότι ακόμα δεν κατάλαβε τι έγινε στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. Υπαινιγμούς για πρόωρες κάλπες είχε αφήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με συνέντευξη του στην ΕΦΣΥΝ.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως ψηλά στην ατζέντα του είναι τα θέματα της οικονομίας αλλά και η συνταγματική αναθεώρηση φροντίζοντας όμως να την αποσυνδέσει από την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν δίνει στους Έλληνες του εξωτερικού κάποιο πρόσθετο δικαίωμα, ούτε αλλοιώνει τους εκλογικούς καταλόγους. «Δίνουμε μια διευκόλυνση σε αυτούς που είναι ήδη γραμμένοι στους καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως για να ισχύσει αυτή η αλλαγή χρειάζονται 200 ψήφοι στη Βουλή και επανέλαβε την έκκληση προς το Κοινοβούλιο να το ψηφίσουν όλοι, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε πως θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να συζητήσουν γι’ αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα.

Ο ίδιος τόνισε πως η Συνταγματική Αναθεώρηση θα έχει ψηφιστεί ως το τέλος του χρόνου και θα είναι περιορισμένης εμβέλειας, διαμηνύοντας πως δεν έχει καμία πρόθεση να συνδέσει τις αλλαγές του εκλογικού νόμου με τη Συνταγματική Αναθεώρηση. «Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Η απλή αναλογική δεν βοηθά ένα κόμμα να κυβερνήσει τη χώρα», σημείωσε.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τον αν θα στηρίξει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, ο πρωθυπουργός απέφυγε εντέχνως να απαντήσει λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι ακόμα νωρίς. «Το ερώτημα αυτό θα πρέπει να μας τεθεί σε τρεις μήνες. Είναι άδικο για την κυβέρνηση να καλείται να απαντήσει τώρα», είπε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας αλλαγές στο Σύνταγμα που θα αφορούν και την εκλογή Προέδρου.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε στοχευμένες προσλήψεις λέγοντας πως οι προσλήψεις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε υγεία και ειδική αγωγή δεν μπορούν να προχωρήσουν γιατί «δεν βρήκαμε ούτε μία πίστωση για τις προσλήψεις που είχε ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας».

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι προτεραιότητες μας και στην υγεία και στην ειδική αγωγή» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στους 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ ενώ εξήγησε πως «ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες θα προχωρήσουμε και στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση. Για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να έχουμε έναν πλήρη καταγραφή ώστε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες».

Για τον κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις είπε πως «το ζήτημα δεν είναι να παίζουμε με τους κανόνες αλλά να προσλαμβάνουμε εκεί που έχουμε πραγματικές ανάγκες. Και εκεί είχα εστιάσει την κριτική μου προεκλογικά».

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Με δράσεις για την προώθηση της Μακεδονίας θα απαντήσει η κυβέρνηση στα τετελεσμένα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτώμενος σχετικά στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ ξεκαθαρίζοντας πως μολονότι είναι εθνικά επιζήμια, κάτι που «έχω πει σε όλες τις επαφές μου», «είναι μια συμφωνία κυρωμένη οπότε δεν αλλάζει κατά το δοκούν».

Ο πρωθυπουργός θύμισε πως αυτή την επισήμανση την έκανε και στη βουλή όταν ψηφιζόταν η συμφωνία «θέτοντας τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους».

«Δεν προβλέπει τρόπους αλλαγής. Την κληρονομήσαμε και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε την εφαρμογή της. Από εκεί και πέρα αυτό που χρειάζεται η Μακεδονία είναι ένα άλμα προς τα εμπρός και αυτό έθεσα και στη χθεσινή μου ομιλία. Και πρέπει να κερδίσουμε παγκόσμια το μπραντ. Όταν κάποιος ακούει Μακεδονία να αντιλαμβάνεται πως μιλάμε για την δική μας ομιλία» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Σχολίασε δε πως δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση με τον κ. Ζάεφ αλλά προφανώς κάποια στιγμή θα γίνει.


Πηγή