Ποιον φοβάται περισσότερο ο Τσίπρας: Την Φώφη ή τον Βαρουφάκη;

Ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα είναι εξόχως δύσκολος, αφού το επόμενο διάστημα πρέπει να δομήσει και σκληρή αντιπολιτευτική τακτική, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να λύσει τα εσωτερικά ζητήματα αναδιάταξης του κόμματος – Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του Τσίπρα; Η Φώφη ή μήπως ο Γιάνης Βαρουφάκης; 

Πολλοί πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προσπάθεια προσεταιρισμού του λεγόμενου παλαιού ΠΑΣΟΚ, τόσο σε επίπεδο στελεχών, όσο και σε επίπεδο εκλογικής δεξαμενής.

Λάθος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει ούτε από τους Πασοκογενείς, ούτε από το ΠΑΣΟΚ.

Για όσους δεν θέλουν να καταλάβουν ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει από το κόμμα του Βαρουφάκη.

Το λεγόμενο «ΜέΡΑ25» αργά, αλλά σταθερά έχει αρχίσει να «πουλάει» το αντιμνημονιακό – αντεξουσιαστικό αφήγημα που πουλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2015.

Αυτό το αφήγημα που ο Τσίπρας αναγκάστηκε να αποτινάξει από πάνω του μετά την τρομερή διαπραγμάτευση των 17 ωρών που οδήγησε στην υπογραφή του νέου, αριστερού, μνημονίου.

Ο Γιάνης με ένα «ν» επιδιώκει να «ψαρέψει» τους απογοητευμένους του σκληρού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα το κάνει με οποιοδήποτε τρόπο. Άλλωστε έχει αποδείξει ότι είναι ικανός για τα πάντα όταν πρόκειται για την προσωπική του ανέλιξη.

Συνεπώς η μεγαλύτερη απειλή για τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι η Φώφη Γεννηματά η οποία έτσι κι αλλιώς δεν έχει ισχυρή παρουσία και πολιτικό εκτόπισμα ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στο ΚΙΝ.ΑΛ. ούτε βεβαίως στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο άνθρωπος που μπορεί να διεμβολίσει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρα ο Βαρουφάκης, ο οποίος επιμένει να λανσάρει το αφήγημα του αντισυστημικού και της πολιτικής ανυπακοής, ένα αφήγημα που σίγουρα φαντάζει συμπαθητικό σε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και περισσότερο σε όλους αυτούς που το 2015 χόρευαν με τα νταούλια στις πλατείες και πίστεψαν ότι θα ανατρέψουν όλη την Ευρώπη.

Ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει πάνω σε αυτόν τον καμβά και το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει ακόμα πιο διεισδυτικός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και συνεχίζουν να βλέπουν «φαντάσματα» και προβλήματα προερχόμενα όπως λένε από το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως είναι σαφές ότι το φαινόμενο Βαρουφάκης βολεύει ιδιαίτερα τη Νέα Δημοκρατία η οποία προφανώς θα κάνει και τις απαραίτητες «αβάντες» στο ΜέΡΑ25, μέχρι να δημιουργηθούν διαλυτικές τάσεις στην Κουμουνδούρου.

Το ερώτημα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον είναι το ακόλουθο:

Υπάρχει περίπτωση να ξανασυναντηθούν οι δρόμοι του Γιάνη και του Αλέξη;

Μην βιαστείτε να απαντήσετε.

Η πολιτική είναι γεμάτη εκπλήξεις.

Πηγή