Έκτακτο ΚΥΣΕΑ συγκαλεί ο πρωθυπουργός – Συναγερμός για το προσφυγικό

Συνεδριάζει αύριο Σάββατο, 31 Αυγούστου 2019, στις 11.00 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και ‘Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.

Στην κυβέρνηση υπάρχει έντονη ανησυχία για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές σε συνδιασμό με τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, στη Μυτιλήνη, ξύπνησαν μνήμες 2015, όταν 13 βάρκες με μετανάστες έφτασαν ταυτόχρονα στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς, από την απέναντι μικρασιατική τουρκική ακτή του Μπεχράμ Καλέ. Οι δυνάμεις της Frontex που επιχειρούσαν στην περιοχή, μη μπορώντας να προχωρήσουν στη διαδικασία περισυλλογής τόσων ανθρώπων ταυτόχρονα από τη θάλασσα και δεδομένων των καλών καιρικών συνθηκών, απλά παρακολουθούσαν την εξέλιξη της όλης υπόθεσης.

Μνήμες 2015 χθες στη Μυτιλήνη

Συνολικά στην ακτή αποβιβάσθηκαν 547 άτομα, 177 άνδρες, 124 γυναίκες και 246 παιδιά. Από αυτούς, οι 193 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας και οι υπόλοιποι παρέμειναν στον καταυλισμό της Ύπατης Αρμοστείας στη Συκαμιά, το λεγόμενο «stage 2» με προοπτική να μεταφερθούν στη Μόρια σήμερα, προκειμένου να καταγραφούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή από σήμερα επιχειρούν, πέραν των άλλων, και δυο πλοία τύπου ΠΑΘ του Λιμενικού Σώματος.

Ασφυκτιά η Μόρια

Στη μεταφορά 1.002 ατόμων με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας από τη Μόρια σε καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα προχωρά η κυβέρνηση. Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο ειδοποίησε τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας να εντοπίσει και να προετοιμάσει τα συγκεκριμένα 1.002 άτομα προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου να μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην κίνηση αυτή η κυβέρνηση προχωρά προκειμένου να αποσυμφορήσει τον καταυλισμό της Μόριας, που σήμερα έφτασε τους 10.241 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από δημιουργίας του ΚΥΤ. Ενώ όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από τη διεύθυνση του ΚΥΤ ο καταυλισμός της Μόριας είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης!

Από αυτούς, οι 4.500 ζουν μέσα στις υποδομές του καταυλισμού που είναι για 3.000 άτομα και όλοι οι υπόλοιποι ζουν σε κατειλημμένα, τα περισσότερα, κτήματα γύρω από το ΚΥΤ, σε σκηνές ή άλλες πρόχειρες κατασκευές που έχουν στηθεί από τους ίδιους ή από μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στο ΚΥΤ είναι η ανακοίνωση χθες των εργαζομένων, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους «τόσο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, όσο και για τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι γνωστοποιούν την πρόθεσή τους για κινητοποιήσεις με αιτήματα:

– Την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ

– Την αύξηση της αστυνομικής δύναμης για την επιτήρηση των χώρων του ΚΥΤ και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των υπηκόων τρίτων χωρών

– Την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας

– Τη μέριμνα για την ενίσχυση του ιατρικού και ψυχοκοινωνικού κλιμακίου του ΚΥΤ

– Τη μέριμνα για συνεργασία της υπηρεσίας με διερμηνείς που θα συνδράμουν στο έργο των εργαζομένων.

Εν τω μεταξύ, μηχανοκίνητη λέμβο με 30 πρόσφυγες/μετανάστες, εντόπισε το πρωί της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου, πλωτό σκάφος της FRONTEX, που βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ποσειδών 2019».

Οι μετανάστες περισυνελέγησαν από το πλήρωμα του σκάφους και οδηγήθηκαν στο λιμάνι του Πυθαγορείου, ενώ συνελήφθη ο 21χρονος αλλοδαπός χειριστής της λέμβου.

Εκβιάζει η Τουρκία

Την ίδια ώρα, σε ωμό εκβιασμό προχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος απειλεί με νέο κύμα προσφύγων Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «προειδοποίησε» την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νορβηγία υποστηρίζοντας πως οι συγκρούσεις στο Ιντλίμπ θα επιφέρουν νέο κύμα προσφύγων. Στόχος του να εκβιάσει Ευρώπη και Ρωσία να αναλάβουν δράση στη Συρία. Η μεν Ευρώπη να πιέσει τη Ρωσία, η δε Ρωσία το Σύρο πρόεδρο Άσαντ να σταματήσει την προέλαση προς τη βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία διατηρεί στρατό.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νορβηγία ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι όσο συνεχίζεται η επιχείρηση του Άσαντ στο Ιντλίμπ της Συρίας, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «φωτογράφισε» μάλιστα τη Ρωσία πίσω από τις εξελίξεις στη Συρία, εφόσον αποτελεί την εγγυήτρια δύναμη πίσω από τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δεν δίστασε να προειδοποιήσει για νέο προσφυγικό κύμα. «Θα είναι ψέμα αν πούμε πως στο Ιντλίμπ τα γεγονότα είναι στο σημείο που επιθυμούμε. Έχουν πεθάνει 60.000 άνθρωποι. Επίσης σχεδόν διπλασιάστηκαν οι προσφυγικές ροές. Έρχονται στα βόρεια της χώρας. Πρέπει να λάβουμε μέτρα!», σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Διάβημα Δένδια

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κάλεσε εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία, η οποία κορυφώθηκε με τη πρωτόγνωρη μαζική άφιξη άνω των 500 μεταναστών στη Μυτιλήνη την Πέμπτη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζούγκερτζιν, ο Ν. Δένδιας υπενθύμισε τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρέσβης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει.

Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την ΕΕ, καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Πηγή