Ένταση στη Βουλή: Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 λόγω τροπολογιών του Βρούτση

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση δύο τροπολογίων στο διυπουργικό νομοσχέδιο που συζητείται για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια.

Ήδη την αντίθεσή του εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ και η ΜέΡΑ25 και αποχώρησαν από τη διαδικασία.

Αφορμή στάθηκε η τροπολογία του υπουργού Εργασίας με την οποία τίθεται πλαφόν 4.600 ευρώ στις συντάξεις και άλλη μία για τις υποχρεώσεις εργολάβων και υπερεργολάβων έναντι των εργαζομένων.

Δείτε εδώ την τροπολογία για τις συντάξεις (11066146.pdf | 867.95 KB | application/pdf)

Ο Υπουργός Εργασίας εξήγησε πως οι δύο τροπολογίες έπρεπε να κατατεθούν άμεσα για να διευκρινιστούν συγκεκριμένα ζητήματα που είχαν δημιουργηθεί.

Δείτε εδώ την τροπολογία για τους εργαζομένους (11066129.pdf | 4.17 MB | application/pdf)

Με την δεύτερη τροπολογία μπαίνει τέλος στον «κόφτη» στις προσλήψεις. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν είναι «φιλεργατική» αλλά λειτουργεί εναντίον των εργαζομένων, καθώς δυσχεραίνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και φέρνει τους ήδη εργαζόμενους σε χειρότερη θέση, καθώς στιγματίζεται για τον υπόλοιπο εργασιακό βίο ο εργαζόμενος που απολύεται.

Επιπλέον, με το άρθρο 58 του ίδιου νόμου επιδεινώνεται ραγδαία μια βασική παθογένεια του ελληνικού συστήματος, που είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Η κυβέρνηση με την κατάργηση αυτών των άρθρων, υποστηρίζει ότι πετυχαίνει:

– Καταργεί τον «κόφτη» στις προσλήψεις που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ενδεικτικά, από το συνδυασμό των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης και της εφαρμογής του άρθρου 48, τον Ιούλιο 2019 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 14.691 θέσεις.
– Βάζει τέλος στον ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που έχουν εργασία και εκείνων που είναι άνεργοι, ή μόλις ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο (insiders/outsiders της αγοράς εργασίας).
– Αποτρέπει τη μαζική μετατροπή σχέσεων εργασίας σε ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις έργου, και σε υπεργολαβίες, και θα οδηγούσε τελικά σε σημαντική ενίσχυση της «μαύρης», αδήλωτης, εργασίας.

«Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει να συγκλίνει στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες κοινωνικής προστασίας και προστασίας της εργασίας, και όχι να αποκλίνει από αυτούς. Για αυτό πρέπει να εφαρμόζει, μεταξύ άλλων, και το γράμμα και το πνεύμα του ΑνΕΚΧ, ώστε:

● οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν ευκολότερα,
● οι διαδικασίες πρόσληψης να είναι απλούστερες, και
● να είναι αποτελεσματική η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσω ελέγχων για τους λόγους για τους οποίους λύνεται μια εργασιακή σχέση» υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Τι υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κύκλοι της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως με την τροπολογία καταργείται η προστασία των εργαζομένων σε εργολαβικές επιχειρήσεις καθώς αυτές δεν θα φέρουν πλέον ευθύνη και ότι ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις χωρίς όρια. Επιπλέον ότι η χρονική περίοδος για να προσφύγει κάποιος στο ΣΕΠΕ μειώνεται.


Πηγή