Βουλή: Νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το διυπουργικό

Ενστάσεις για μια σειρά από ρυθμίσεις που προβλέπονται στο διυπουργικό νομοσχέδιο εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την ώρα που η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ακυβερνησία στην αυτοδιοίκηση λόγω Κλεισθένη. 

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης με αιχμές τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής και τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

«Καθιερώσατε την απλή αναλογική για να οδηγήσετε τα πράγματα σε χαοτικές καταστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση προσθέτοντας ότι «το μόνο που σας ενδιέφερε ήταν το μπάχαλο σε έναν θεσμό που δεν σας πείραζε να φτάσει σε αυτή τη θέση που έχει φτάσει σήμερα».

Επισήμανε ότι με την καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν έχει τύχει ποτέ ξανά δήμαρχος ή περιφερειάρχης που να παίρνει στις εκλογές το 50% + 1 να μην έχει την πλειοψηφία στα όργανα που διοικούν τον δήμο ή την περιφέρεια.

«Η κυβέρνηση στην ουσία ακυρώνει την πρόσφατη ψήφο του ελληνικού λαού στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Χωρίς να έχουν συγκροτηθεί ακόμη τα συμβούλια, γίνονται παρεμβάσεις αν και η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων έχει τη δυνατότητα να έχει πλειοψηφίες και συσχετισμούς για τη λήψη αποφάσεων», είπε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει αυτή την προοπτική και για να προχωρήσει την αντιμεταρρύθμιση επικαλείται κάποια περιφερειακά παραδείγματα.

Απαντώντας ο υπουργός επισήμανε ότι «το δίλημμα είναι κυβερνησιμότητα ή διάλυση των ΟΤΑ».

Πηγή