Χιροσίμα-Ναγκασάκι: 74 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών – Συγκέντρωση στην Ακρόπολη

Με το σύνθημα «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, τη φτώχεια και τις νέες πυρηνικές απειλές» η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) πραγματοποιεί συγκέντρωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης σήμερα, Τρίτη (06/07/2019) στις 20:00 για τα 74 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ σε Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πορεία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Αντίστοιχη εκδήλωση διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η ΕΔΥΕΘ, στις 19:30, στο Λευκό Πύργο.

Η ΕΕΔΥΕ ζητά απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς, καμία αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν, να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα, να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό, να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα, να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές, να μην μεταφερθούν πυρηνικά στον Άραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας, να αποδεσμευτεί η χώρα μας από ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Συμπληρώνονται φέτος 74 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, το οποίο στέρησε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και σε χιλιάδες άλλους τα επόμενα χρόνια, λόγω των συνεπειών της ραδιενέργειας.

Η ρίψη των ατομικών βομβών το 1945, στη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε με τη λήξη του Β’ παγκόσμιου Πολέμου είχε ως πραγματικό στόχο τον εκφοβισμό των λαών, αλλά και της Σοβιετικής Ένωσης, του ανερχόμενου τότε σοσιαλιστικού συστήματος και κομμουνιστικού κινήματος.

Σήμερα, 74 χρόνια μετά, η επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αν. Μεσόγειο, τη Μ. Ανατολή, τον Περσικό Κόλπο και σε άλλες περιοχές, με τους οξυμένους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και μονοπώλια για τη μοιρασιά και τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, επιβάλλει την πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρωτοστατήσει στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με το ίδιο πρόσχημα ότι αποτελούν ασπίδα προστασίας του λαού μας, εμπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις και συγκρούσεις. Η υιοθέτηση από το ΝΑΤΟ του “πρώτου πυρηνικού πλήγματος”, που μετατρέπει την Ευρώπη και τον κόσμο όλο σε ένα πυρηνικό πεδίο, αλλά και η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Απαγόρευσης των Πυρηνικών Μικρού και Μεσαίου Βεληνεκούς, μεγαλώνουν τους κινδύνους συνολικά για τους λαούς.

Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, δεν μπορεί να δώσει λύση στα βασικά λαϊκά προβλήματα, ούτε να εξασφαλίσει ειρήνη για τους λαούς.

Η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, για απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, είναι αναπόσπαστη με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου με τους λαούς κυρίαρχους και τη δική τους εξουσία, που θα μπορεί να διασφαλίζει την ειρήνη, την φιλία και την αλληλεγγύη».

Πηγή