Μητσοτάκης για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων: Μας εμπιστεύονται οι αγορές γιατί όχι οι εταίροι μας;

Στο θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων αναφέρθηκε μιλώντας με δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός. 

«Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση. Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας..; Τα συγκεκριμένα πλεονάσματα αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με τα επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών» σχολίασε ερωτώμενος σχετικά.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε: «Η επιδίωξή μου είναι να βρούμε τρόπους για μια γενναία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή όμως δεν γίνεται εν κενώ. Αυτές οι κινήσεις γίνονται σταδιακά, χρειάζεται χρόνος και οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων στην Κύπρο Δημήτρη Συλλούρη ενώ στη συνέχεια είδε διαδοχικά όλους τους αρχηγούς των κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων και εκπροσώπους κυπριακών συλλόγων.

Τι συζητήθηκε

Τα ελληνοτουρκικά και τα ενεργειακά τέθηκαν επί τάπητος στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των διμερών επαφών των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Κύπρου, με επικεφαλής τους κ.κ. Αναστασιάδη και Μητσοτάκη.

Για τα ελληνοτουρκικά οι δύο πλευρές συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή σε συνδυασμό με την τουρκική προκλητικότητα και συμφώνησαν για τον καθορισμό της στάσης τους να αναμένουν το αποτέλεσμα της επικείμενης συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Τουρκία πρέπει να δείξει αμέσως και εμπράκτως δείγματα γραφής, αναστέλλοντας τις έκνομες ενέργειες της εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Για τα ενεργειακά συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τα αποθέματα της ΝΑ Μεσογείου, όπως και τα υπό μελέτη ή σχεδιασμό δίκτυα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου στην κατεύθυνση και της πολυμερούς συνεργασίας τους με όμορες χώρες που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τα ίδια δίκτυα.

Για τα διμερή θέματα στη διάρκεια των επαφών συζητήθηκαν το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους τελειόφοιτους μαθητές της Κύπρου οι οποίοι είχαν εισαχθεί πέρυσι σε ΤΕΙ στην Ελλάδα, και τώρα έχουν μείνει σε εκκρεμότητα. Η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε ότι μέσω του υπουργείου Παιδείας θα αναζητήσει το ταχύτερον δυνατόν λύσεις που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Σημειώνεται τέλος ότι στη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου -πρόταση που ο ίδιος αποδέχθηκε με χαρά- να είναι υποψήφιος Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τη στήριξη της ΝΔ, στο επικείμενο Συνέδριο του ΕΛΚ το φθινόπωρο.

Πηγή