Χατζηδάκης: Τα μέτρα στήριξης και εξυγίανσης της ΔΕΗ – Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια

Τα μέτρα στήριξης και εξυγίανσης της ΔΕΗ παρουσίασε τη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως θα προχωρήσουν στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού, η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ θα εξορθολογιστεί η τιμολογιακή πολιτική.

«Η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ, θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Διότι ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκ. ευρώ. Άρα η ΔΕΗ ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται», είπε και αναφερόμενος στις εθελούσιες εξόδους επεσήμανε πως θα γίνει, ώστε να επιλυθούν ουσιώδη προβλήματα στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και να υπάρξει δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή.

«Ενισχύουμε τη ρευστότητα της επιχείρησης, κυνηγώντας τα μεγάλα ψάρια και εισπράττοντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατ. στην εταιρία», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε την επιχείρηση στα όρια της κατάρρευσης. Υπογράμμισε, πως για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες θα υπάρχει πάντοτε ειδική μέριμνα, εναρμονισμένη άλλωστε με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εγκαταλείψατε από ιδεοληψία, το μοντέλο της μικρής, παράλληλης ΔΕΗ, με μείωση του αρχικού μεγέθους της κατά 1/3, αλλά και την εισροή ρευστότητας στο ταμείο για νέες επενδύσεις και συμφωνήσατε μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ από το 90% στο 50%, χωρίς η ΔΕΗ να πάρει το παραμικρό, πρόκειται για τραγελαφική ρύθμιση δια της οποίας φέρατε την εταιρία σε ακραία κατάσταση», είπε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, επομένως, πρέπει να κάτσει να αναλογιστεί τις ευθύνες του για την καταστροφική συμφωνία της “μισής ΔΕΗ”, να απολογηθεί στους καταναλωτές και τους φορολογούμενους. Να μην προκαλεί τη νοημοσύνη των Ελληνίδων και των Ελλήνων ισχυριζόμενος ότι η ΔΕΗ δεν έχει τάχα πρόβλημα. Το επόμενο που θα μου πείτε είναι ότι δεν λέγομαι Κωστής Χατζηδάκης», ανέφερε.

Ως προς τα μέτρα στήριξης, είπε πως στόχος είναι η αύξηση του μεριδίου της, η κατάργηση των ΝΟΜΕ, καθώς και η απόδοση των χρημάτων από το κλείσιμο τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στη ΔΕΗ.

Πηγή