Η κατάργηση της απλής αναλογικής «περνάει» από το ΚΙΝΑΛ – Δείτε όλα τα σενάρια

Σε αλλαγή του εκλογικού νόμου θα προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση με στόχο την κατάργηση της απλής αναλογικής που έχει ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και θα ισχύσει στην επόμενη αναμέτρηση.

Ο Κώστας Τασούλας, που έχει επιλεγεί για πρόεδρος της Βουλής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μίλησε σχετικά σε πρόσφατη συνέντευξή του θυμίζοντας την δέσμευση του πρωθυπουργού. «Θα επιχειρήσουμε να ψηφίσουμε έναν νόμο ο οποίος θα είναι πλειοψηφικός, όχι τόσο έντονα πλειοψηφικός όσο ο ισχύον, αλλά τόσο όσο χρειάζεται ώστε να μην ‘’παραγνωρίζεται’’ η ανάγκη μίας δικαιότερης εκπροσώπησης των κομμάτων. Από εκεί και πέρα υπάρχει η απλή αναλογική που είναι ψηφισμένη και αφορά τις επόμενες εκλογές. Εμείς θα επιχειρήσουμε με κάθε θεσμικό τρόπο να αποτρέψουμε την εφαρμογή του νόμου της απλής αναλογικής γιατί με αυτόν τον νόμο η χώρα θα τιναχτεί στον αέρα και δεν θα κυβερνηθεί με τίποτε» είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση μπορεί μεν να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με την πλειοψηφία που διαθέτει, δεν μπορεί όμως να τον θέσει άμεσα σε ισχύ παρά μόνο αν εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα πρέπει να βρει στήριξη από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Με τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί ο κοινοβουλευτικός χάρτης πολύ δύσκολα μπορεί να στηριχθεί στα μικρά κόμματα (ΜέΡΑ 25, Ελληνική Λύση) τα οποία βγαίνουν κερδισμένα από την απλή αναλογική ενώ αντίστοιχη στάση αναμένεται να κρατήσει και το ΚΚΕ.

Δυνητικά μόνο οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ θα μπορούσαν – υπό όρους- να συμπράξουν ώστε να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι 180 βουλευτές για την αλλαγή των συνταγματικών προβλέψεων.

«Το ΚΙΝΑΛ δεν θα αφήσει την χώρα να πέσει στον γκρεμό» είπε πρόσφατα η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας πως το κόμμα της θα συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι έχουμε αυτόνομη πορεία, αλλά ως υπεύθυνη αντιπολίτευση θα πράξουμε ότι χρειάζεται για να υπάρχει σταθερότητα, σταθερό εκλογικό σύστημα», συμπλήρωσε. Το ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει και πρόταση για αλλαγή η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει: το εκλογικό bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες.

Το άρθρο 54 παρ. 1 του Συντάγματος που αναφέρεται στις εκλογές έχει μεν κριθεί αναθεωρητέο αλλά με 156 ψήφους. Επομένως χρειάζονται 180 ψήφους για να αλλάξει το περιεχόμενό του, πλειοψηφία που εντελώς οριακά διαθέτουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ (έχουν 158 και 22 έδρες αντίστοιχα). Άρα η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ μπορούν με την αναθεώρηση του συντάγματος να καταργήσουν τη διάταξη που επιβάλλει 200 ψήφους για να εφαρμοστεί ένας εκλογικός νόμος από τις προσεχείς εκλογές και να ψηφίσουν νόμο ενισχυμένης αναλογικής, πρόταση που έχει καταθέσει με άρθρο του και ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.

Σε κάθε όμως περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία πρώτα με την Φώφη Γεννηματά για το τι θα προβλέπει ο νέος νόμος.

Πηγή