ΚΙΝΑΛ: Γκρίνιες για το εκλογικό αποτέλεσμα – Το μήνυμα της Φώφης

Με την εσωστρέφεια «παλεύει» το ΚΙΝΑΛ όπως φάνηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Η Φώφη Γεννηματά έστειλε μήνυμα σε όσους θέλουν να φύγουν να το πράξουν τώρα αλλά δεν ξέφυγε από τα βέλη εκείνων που έχουν δυσαρεστηθεί με τις επιλογές της.

Η πρόεδρος του κόμματος υποστήριξε πως είναι αυτόνομο και δεν ετεροπροσδιορίζεται επαναλαμβάνοντας ότι θα ακολουθήσει τη δική του πορεία απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αυτονομία του ΚΙΝΑΛ είναι στρατηγικού, πολιτικού χαρακτήρα και έχει ιστορικό βάθος. Η Δημοκρατική Παράταξη υπήρξε πάντα διακριτή από τα ρεύματα της Δεξιάς και της Αριστεράς. Και επειδή κάποιοι αρχίζουν το βιολί της ουράς τού δήθεν προοδευτικού πόλου του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνω: Είμαστε ένα κόμμα τελείως διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις», είπε μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά.

Κάνοντας αυτοκριτική ανέλαβε την κύρια και μεγαλύτερη ευθύνη για λάθη και παραλείψεις στην προεκλογική στρατηγική του ΚΙΝΑΛ ενώ αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα λέγοντας πως δεν είναι το επιθυμητό ωστόσο «είναι στέρεο για την περαιτέρω πορεία του». «Ας αναρωτηθούμε όμως όλοι και ιδιαίτερα οι κρυπτόμενοι στον αγώνα -που αρχίζουν τώρα, με κίνητρο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, να εμφανίζονται- αν θα υπήρχαμε καν σήμερα αν δεν είχε προηγηθεί αυτή η προσπάθεια. Εμείς ξεκινήσαμε το 2015 όταν το ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, ήταν το 7ο κόμμα και στον ευρύτερο χώρο υπήρχαν ταυτόχρονα, το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ, η Ένωση Κεντρώων, το ΚΙΔΗΣΟ, η Ώρα Αποφάσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση» είπε μεταξύ άλλων.

Τόνισε πως «η ΝΔ είναι ο ιδεολογικός και πολιτικός μας αντίπαλος. Ήταν, είναι και παραμένει» συμπληρώνοντας πως «όσοι ακόμα στον πολιτικό μας φορέα αισθάνονται ευάλωτοι και επιρρεπείς στον πειρασμό της καρέκλας να φύγουν τώρα». Παράλληλα, όμως, υπενθύμισε τη προεκλογική δέσμευση της ότι «στα μεγάλα θέματα που αφορούν τον τόπο, είμαστε σταθεροί στην εθνική συνεννόηση: τα εθνικά θέματα, την επαναδιαπραγμάτευση των δεσμεύσεων Τσίπρα για τα πλεονάσματα και το υπερταμείο, τη Συνταγματική Αναθεώρηση». «Θέλω να υπενθυμίσω ότι για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και τον εκλογικό νόμο έχουμε διατυπώσει συγκριμένες θέσεις και προτάσεις» προσέθεσε.

Κατηγόρησε τον Τσίπρα πως με την πολιτική του και τον καθεστωτισμό του, έχει την αποκλειστική ευθύνη για την επιστροφή στην εξουσία της παράταξης που χρεοκόπησε τη χώρα. «Ο στόχος και των δύο στρατηγικών είμαστε εμείς. Η αυτόνομη στρατηγική και αυτοδύναμη πορεία της παράταξής μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αιχμές από Ανδρουλάκη

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν φάνηκε πάντως να πείθει τον ευρωβουλευτή του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη.

«Το περί Δούρειων Ίππων δεν με αφορά. Αλλά εσείς δώσατε ρόλο στον Μπίστη, στον Θεοχαρόπουλο και στον Ραγκούση», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στην ηγετική πλειοψηφία του κόμματος. Προχώρησε ένα ακόμη βήμα κι ανέφερε ότι ο ίδιος έκανε 57 ομιλίες, εκατοντάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις από τον Απρίλιο μέχρι τις εθνικές εκλογές και υποστήριξε: «Τέλος πως κάποιοι θα τρέχουν για να βγουν άλλοι».

Ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι κανείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν περίμενε ότι το ΚΙΝΑΛ θα έχει 8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 31%. «Η συζήτηση για το τι έφταιξε και τι πρέπει να γίνει δεν είναι εσωτερικό θέμα συζήτησης, αλλά εθνική υπόθεση» είπε, εξηγώντας ότι «η δημοκρατική παράταξη πρέπει να πρωταγωνιστήσει έναντι του Μητσοτάκη και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει τα πιο λαϊκιστικά στοιχεία του παλιού ΠΑΣΟΚ».

Ο Δημήτρης Ρέππας από την πλευρά του, επεσήμανε πως είναι «ύβρις να πανηγυρίζουμε για το 8%» που πήρε το κόμμα στις εκλογές. Έκανε λόγο για λανθασμένη πολιτική γραμμή του ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας πως ο κόσμος πίστευε πως το κόμμα πάει προς τα δεξιά, γι’ αυτό κι επέλεξε να πάει είτε προς Νέα Δημοκρατία είτε προς ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κόσμος καταλάβαινε πως θέλαμε να συνεργαστούμε με τη ΝΔ. Δώσαμε λάθος στίγμα» είπε χαρακτηριστικά. «Φτάσαμε στο σημείο να υπερασπιζόμαστε τον Σαμαρά και όχι το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.

Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης έκανε λόγο για «το μόνο κόμμα που βρίσκεται σε στρατηγικό τέλμα» και για «ανακύκλωση προσώπων, λειτουργιών, δομών και ιδεών».
«Η πολιτική που ασκήθηκε την τελευταία τετραετία στην παράταξή μας, η οποία βασίστηκε:
– Στις παρασκηνιακές συναλλαγές και προσωπικές διευθετήσεις.
– Στην περιχαράκωση.
– Στην αναπαλαίωση.
– Στους αποκλεισμούς.
– Στην έλλειψη δημοκρατικής, συλλογικής, θεσμικής, αξιοκρατικής, αποκεντρωμένης λειτουργίας.
– Στην ανικανότητα σύνθεσης απόψεων και στην “αλλεργία” στη διαφορετικότητα.
Απεδείχθη ότι δεν είναι ικανή να πετύχει το δημόσια εκπεφρασμένο στόχο του διψήφιου ποσοστού, σε συνδυασμό με το εμφατικό “κλείσιμο της ψαλίδας” με το ΣΥΡΙΖΑ και την αποτροπή της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας» πρόσθεσε.
«Αν και μετά τις εκλογές εξακολουθήσει η παραλυτική πεπατημένη των τελευταίων ετών, νομοτελειακά το κόμμα οδηγείται σε πολιτικό “κώμα”» συμπλήρωσε.

«Αν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα έστω αυτό το μη ικανοποιητικό δεν θα μιλάγαμε τώρα. Δεν άκουσα καμία άλλη πρόταση απ’ αυτή που παρουσίασε η πρόεδρος παρά μόνο κριτική χωρίς περιεχόμενο», απάντησε ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

Καθησύχασε όσα στελέχη ζήτησαν μέτωπο με τη ΝΔ, λέγοντας ότι θα γίνει δυναμική αντιπολίτευση αρχής γενομένης από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας ανέφερε τέλος ότι θα γίνει πλήρης συζήτηση πώς από το 44% το 2009, έφτασε στο 4,6% το 2015 μέχρι το σημερινό 8%, που μπορεί να μην ικανοποιεί αλλά είναι ανοδικό.

Πηγή