Γιάννης Ραγκούσης, ΣΥΡΙΖΑ – Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Ο Γιάννης Ραγκούσης, πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και θα διεκδικήσει την είσοδο του στη Βουλή ως υποψήφιος βουλευτής Β΄ Πειραιά. Χωρίς προεκλογικό πολιτικό γραφείο, χωρίς αμειβόμενους συνεργάτες, αφίσες και μαζικά sms.

Γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1965 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βαθμό άριστα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Sussex της Μ. Βρετανίας, όπου και απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο (MA) στην Οικονομική Ανάπτυξη. Το 1999, παραιτήθηκε από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΕ) και ίδρυσε τη δική του επιχείρηση.

Εξελέγη δύο φορές Δήμαρχος Πάρου, με 54% για την πρώτη και 68% για τη δεύτερη θητεία. Διετέλεσε βουλευτής από το 2007 έως το 2012.

Aπολογισμός έργου 2003-2006

Στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρέμεινε 20 μήνες.

Μεταξύ άλλων, ετοίμασε και προώθησε 7 ολοκληρωμένους νόμους, εθνικές κι όχι εξωγενείς επιλογές μεταρρύθμισης.

Τη Δι@ύγεια. Το πρόγραμμα Καλλικράτης και τη διαφάνεια στις προεκλογικές δαπάνες της αυτοδιοίκησης. Το νέο κώδικα Ιθαγένειας. Τον ιδρυτικό νόμο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Την απόλυτη αξιοκρατία και καθολική υπαγωγή στο ΑΣΕΠ όλων των προσλήψεων (Βουλή, Εκκλησία κα) καθώς και για πρώτη φορά και της αξιολόγησης των διευθυντών του δημοσίου. Επρόκειτο για εθνικές επιλογές μεταρρύθμισης.

Συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καθώς και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει θητεύσει 2,5 χρόνια ως Υπουργός και 4,5 χρόνια ως βουλευτής.

Διετέλεσε γραμματέας της ΠΑΣΠ (1992-1993), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ (1994-1996) καθώς και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ (2008-2009).

Τον Οκτώβριο του 2012, παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ.

Πλέον είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, παραμένοντας μέλος της Προοδευτικής Παράταξης.

Παιδιά του ο Νικόλας, η Ειρήνη και η Βασιλική.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Το 1999, παραιτείται από τη μόνιμη θέση στον ΟΤΕ, προκειμένου να ζήσει μόνιμα στην Πάρο και να ιδρύσει εκεί με τη μέθοδο franchising τη δική του επιχείρηση (Α.Ε.) στο χώρο της εστίασης, στην οποία εργάστηκε μέχρι το 2003 και της οποίας το αντικείμενο καμία σχέση δεν είχε με τον κρατικό προϋπολογισμό και τις κρατικές προμήθειες. Η δραστηριότητα του αυτή αποτέλεσε για εκείνον μεγάλο σχολείο της πραγματικής οικονομίας και των καθημερινών δύσκολων συνθηκών που επικρατούν σε αυτή.

Από το 2012 ίδρυσε κι εργάζεται στην ατομική του επιχείρηση, στον τομέα του τουρισμού.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Στις 7 Οκτωβρίου 2009, ορκίζεται Υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Από το καλοκαίρι του 2010 και μέχρι τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, αναλαμβάνει την ευθύνη του στρατηγικού, πολιτικού και επικοινωνιακού συντονισμού του κυβερνητικού έργου.

Εφτά (7) νόμοι ετοιμάστηκαν και ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια της 20μηνης θητείας του στο Υπουργείο Εσωτερικών:

Νόμος 3812/2009

«Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα», ο οποίος κατατέθηκε και ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής τον Δεκέμβριο του 2009.»

Νόμος 3861/ 2010

«Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των Κυβερνητικών, Διοικητικών και Αυτοδιοικητικών Οργάνων στο Διαδίκτυο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και άλλες διατάξεις.»

Νόμος 3852/2010

«Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”», με το οποίο επαναθεμελιώθηκε ηθικά, λειτουργικά, θεσμικά και οικονομικά η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και η Αποκεντρωμένη κρατική Διοίκηση.»

Νόμος 3870/2010

«Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές», με τον οποίο καταργήθηκαν για πρώτη φορά οι ανώνυμες πηγές χρηματοδότησης, ανώνυμα κουπόνια και επιβλήθηκε η υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των εσόδων και δαπανών των υποψηφίων.»

Νόμος 3839/2010

«Σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια – Σύσταση Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.) και λοιπές διατάξεις», με τον οποίο έγινε για πρώτη φορά ένα πραγματικό άλμα προς την κατεύθυνση της ανεξαρτησίας της Δημόσιας Διοίκησης.»

Νόμος 3979/2011

«Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις.»

Πρόκειται για τον ιδρυτικό νόμο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα που έδωσε για πρώτη φορά νομική υπόσταση στο ηλεκτρονικό έγγραφο καθώς και την ηλεκτρονική υπογραφή.

Νόμος 3838/ 2010

«Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις» , με τον οποίο εξυγιάνθηκε πλήρως το απαράδεκτο, αδιαφανές, πελατειακό καθεστώς απονομής της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς που πολλές φορές δεν γνώριζαν καν την ελληνική γλώσσα, το οποίο επικρατούσε επί χρόνια.»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ – ΕΡΓΟ

1986-1992

Αφού εκλέχθηκε Πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών του Οικονομικού τμήματος, στη συνέχεια εκπροσώπησε την ΠΑΣΠ στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΦΕΑΠΘ την περίοδο 1986-1988, ενώ ήταν επικεφαλής της ΠΑΣΠ στο κεντρικό συμβούλιο της ΕΦΕΕ την περίοδο 1991-1992.

Την ίδια χρονιά ανέλαβε καθήκοντα Γραμματέα της ΠΑΣΠ ΑΕΙ, χρονιά κατά την οποία η ΠΑΣΠ πέτυχε τον στόχο της, δηλαδή να φτάσει «ψηλά όσο ποτέ».

1994-1996

Εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1994-1996, που ήταν και η τελευταία του Α. Παπανδρέου.

2007-2009

Μετά το 2007, αναλαμβάνει Εκπρόσωπος Τύπου, ενώ τον Μάρτιο του 2008 εκλέγεται Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Αναλαμβάνει την ανασυγκρότηση του κόμματος , σε μια χρονική περίοδο που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο και δύσκολο σημείο.

Τίθεται επικεφαλής του νικηφόρου προεκλογικού αγώνα στις Ευρωεκλογές του 2009 και στις Εθνικές εκλογές της ίδιας χρονιάς. Παρά την επιθυμία του, να είναι υποψήφιος με σταυρό στις εθνικές εκλογές του 2009, τοποθετείται εντέλει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

2012

Τον Οκτώβριο του 2012, κι αφού είχε δώσει τη μάχη των διπλών εκλογών Μαΐου-Ιουνίου, παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, διότι διαφώνησε με τους χειρισμούς στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Πήρε μέρος σε πολιτικές πρωτοβουλίες που μοναδικό διακηρυγμένο στόχο είχαν την ίδρυση μιας νέας, ενωμένης, μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Πλέον είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, παραμένοντας μέλος της προοδευτικής παράταξης.