Παναγιώτης Φαραντάτος: Το “αναγνωρισμένο” έργο των δέκα χρόνων στον Έβρο

Δέκα χρόνια υπηρέτησε στον Έβρο ως Διοικητής Μονάδων, Ταξιαρχίας στο Σουφλί και Διοικητής Μεραρχίας στην Αλεξανδρούπολη, ο Παναγιώτης Φαραντάτος, υποψήφιος βουλευτής Έβρου με τη Νέα Δημοκρατία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν περιορίστηκε στα στενά όρια των στρατιωτικών του καθηκόντων αλλά ανέπτυξε άριστη και πολυεπίπεδη συνεργασία με τις αυτοδιοικητικές αρχές, τις Μητροπόλεις, τοπικούς φορείς, σωματεία και οργανώσεις στηρίζοντας και ενισχύοντας ποικίλες δράσεις τους. Με τον τρόπο αυτό κατάφερε αφενός να αναδειχθεί το κοινωνικό έργο του στρατού, αφετέρου να συμβάλει στην ανακούφιση αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Εβριτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, επειδή δεν είχε καταφέρει λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων να παραστεί στην τελετή παράδοσης – παραλαβής όταν ο κ. Φαρντάτος αποχωρούσε από τη διοίκηση της 12ης Μεραρχίας, σε γραπτή δήλωσή του για τον κ. Φαραντάτο ανέφερε: “… θα ήθελα να δηλώσω δημόσια την φιλία μου με όσα περικλείει η έννοια της φιλίας για τον υποστράτηγο Παναγιώτη Φαραντάτο…” κι έκανε λόγο για “…άνθρωπο με ισχυρές αρετές, εντιμότητα, σοβαρότητα, τιμή, αυτοσεβασμό, συναίνεση…”, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι ” ο ευγενής καθ’΄όλα Παναγιώτης Φαραντάτος, όπου κι αν τον τάξει η πολιτεία, θα πετύχει”.

Παράλληλα σε άλλο δελτίο τύπου ανέφερε ότι “…ήταν ο άνθρωπος που υπηρέτησε επί χρόνια στην ακριτική γη την αληθινή έννοια του πατριωτισμού. Ήταν ο θεσμικός που με σοβαρότητα διεκπεραίωνε την εργασία καθ’ υπέρβαση του υπηρεσιακού του καθήκοντος, όπου χρειαζόταν για τον πονεμένο λαό μας…” και απευθυνόμενος στον ίδιο έλεγε: “Παναγιώτη Φαραντάτε….Η πατρίδα μας σε έχει ανάγκη”.

Έργα υποδομών

Αναδείχθηκε το κοινωνικό έργο του στρατού, ο οποίος συνεισέφερε στην υλοποίηση έργων υποδομής απαραίτητων για την τοπική κοινωνία, όπως διαμόρφωση και διευθέτηση αγροτικών και δασικών δρόμων, διαμόρφωση και διευθέτηση χώρων ταφής απορριμμάτων, συντήρηση εκκλησιών, κτλ.

Διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων

Παράλληλα υπό τη Διοίκησή του η XII Μεραρχία αποτέλεσε έναν από τους βασικούς παράγοντες οργάνωσης και διεξαγωγής σημαντικών εκδηλώσεων, όπως ήταν η τελετή αφής της φλόγας των specialOlympics (2014), το παγκόσμιο πρωτάθλημα συγχρονισμένης κολύμβησης (2014) και ο πρώτους αγώνας RunGreece (2015) στην Αλεξπολη, συμβάλλοντας σε όλο το κομμάτι της φιλοξενίας.

Κοινωνικό έργο

Έντονη ήταν και η φιλανθρωπική δράση του στρατού επί της διοίκησης του κ. Φαραντάτου. Στήριξε το φιλανθρωπικό έργο του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Εκκλησίας και ανέπτυξε και δικό της, στο μέτρο του δυνατού, ενισχύοντας τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, προσφέροντας 50 μερίδες φαγητού επί καθημερινής βάσης σε αδυνατούντες συνανθρώπους μας, καθώς και τρόφιμα σε επιλεγμένες φτωχές οικογένειες, οργανώνοντας ημερήσιες εκδρομές παιδιών με ειδικές ανάγκες με μέσα του στρατού, προσφέροντας ολιγοήμερες διακοπές στα παιδιά του χωριού SOS στα στρατιωτικά θέρετρα, αναλαμβάνοντας τη συντήρηση και μικροεπισκευές κτιριακών εγκαταστάσεων κοινωφελών ιδρυμάτων και εκτέλεση μικροκατασκευών.

Ορεινά και απομονωμένα χωριά

Προτεραιότητα στην κοινωνική, αυτή, προσφορά της Μεραρχίας, δόθηκε στα ορεινά και σχετικά απομονωμένα χωριά του Σουφλίου. Στήριξε και ενίσχυσε πολλές πολιτιστικές δράσεις, όπως συναυλίες, αθλητικά γεγονότα και θεατρικές παραστάσεις, ενώ η ίδια η Μεραρχία οργάνωσε πολιτιστικές και εθνικοθρησκευτικές εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησε μεγάλο πλήθος πολιτών και έτυχαν προβολής από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, δίνοντας την δέουσα σημασία σε αυτό το σπουδαίο και συγκριτικό πλεονέκτημα του Έβρου, τον πολιτισμό.

Έντονα καιρικά φαινόμενα

Τέλος, σε κάθε δύσκολη στιγμή, σε κάθε στιγμή κρίσης, που οφειλόταν σε καιρικές ή περιβαλλοντολογικές συνθήκες, όπως η αντιμετώπιση των έντονων πλημμυρικών φαινομένων της περιόδου Δεκεμβρίου 2014 – Φεβρουαρίου 2015, του σεισμού στη Σαμοθράκη, έγιναν συντονισμένες και σοβαρές προσπάθειες για τη διάσωση των πολιτών και των περιουσιών τους, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας και εμπεδώνοντας την εμπιστοσύνη τους προς τον θεσμό του στρατού και ευρύτερα των ενόπλων δυνάμεων.

Παρακολουθήστε παρακάτω συνέντευξη του κ. Φαραντάτου στο  e-evros.gr: