Το αίσθημα της ασφάλειας πρέπει να επιστρέψει στη Δυτική Αθήνα

Του Μπάμπη Καραθάνου

Υποψήφιου Βουλευτή στο Δυτικό Τομέα της  Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία

Μία πρόσφατη έρευνα του πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα «Geochoros» του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου με την οποία χαρτογράφησε το αίσθημα του φόβου και της ανησυχίας για την εγκληματικότητα στην Αθήνα, έδειξε ότι οι Δήμοι Αθηναίων, Καλλιθέας, Περιστερίου, Ιλίου και Πετρούπολης καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά φόβου πολιτών για ληστεία ή την επίθεση στον δρόμο.

Ένα ποσοστό 38,6% θεωρεί πως η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια ενώ με τον φόβο του εγκλήματος ζει το 69% των πολιτών του Λεκανοπεδίου. Από τα στοιχεία της έρευνας, έγινε  επίσης σαφές ότι ο φόβος του εγκλήματος, ανεξάρτητα από τη βασιμότητά του ή μη, επηρεάζει αποφασιστικά την καθημερινή ζωή των πολιτών, δηλητηριάζει τον κοινωνικό ιστό και διαμορφώνει αρνητικό κοινωνικό και ψυχολογικό κλίμα μεταξύ των πολιτών.

Τα στοιχεία της έρευνας δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να επιβεβαιώνουν την γενικευμένη αίσθηση που υπάρχει για την έξαρση της εγκληματικότητας. Ενός φαινομένου που μόνο ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του αρνούνται ότι υπάρχει και συνεπακόλουθα αρκούνται ότι γιγάντωσαν.

Τέσσερα χρόνια τώρα η κυβέρνηση το μόνο που κάνει για τα ζητήματα της ασφάλειας είναι :

– Να χαϊδεύει τα αυτιά των μπαχαλάκηδων

– Να κλείνει τα μάτια στα άβατα των Εξαρχείων και του Μενιδίου

– Να προστατεύει τον Ρουβίκωνα και τις καταδρομικές του επιχειρήσεις

– Να απαξιώνει και να αφήνει απροστάτευτους τους αστυνομικούς

– Να αφήνει ελεύθερους τους εγκληματίες με το νόμο Παρασκεύοπουλου

Όταν τον Ιούνιο του 2017 ένας 10χρονος μαθητής έχανε τη ζωή του στο Μενίδι από αδέσποτη σφαίρα, βγήκαν στην επιφάνεια οι τραγικές ελλείψεις στην αστυνόμευση της περιοχής. Το Α/Τ Μενιδίου από τις 100 οργανικές θέσεις που διέθετε πριν από έναν χρόνο είχε καλυμμένες μόνο τις 45. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο Μενίδι. Και στους υπόλοιπους Δήμους της Δυτικής Αθήνας το ποσοστό των καλυμμένων οργανικών θέσεων στα Α/Τ είναι κάτω από το 50%.

Με αυτές τις δυνάμεις είναι αυτονόητο ότι καμία αντεγκληματική πολιτική δεν έχει τύχη. Αυτή τη στιγμή απαιτείται μια ουσιαστική αναδιοργάνωση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η αστυνομία την οποία όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πίστευε ούτε ήθελε.

Οι ομάδες ΔΕΛΤΑ οι οποίες καταργήθηκαν από την σημερινή κυβέρνηση πρέπει να επανασυσταθούν καθώς ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικές ως μονάδες πρώτης και γρήγορης αντιμετώπισης εγκληματικών δράσεων.

Οι ομάδες ΔΙΑΣ πρέπει να ενισχυθούν όπως επίσης και οι ομάδες πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας.

Είναι ομάδες που μπορούν να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία της ΕΛΑΣ ειδικά σε εκείνες τις περιοχές που αισθάνονται σήμερα ότι δεν υπάρχει επαρκή αστυνομική προστασία.

Οι πεζές περιπολίες στις πόλεις αλλά και στις γειτονιές πρέπει να εντατικοποιηθούν.

Προσωπικά, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. για το έργο που επιτελούν και τις επιχειρησιακές δυνατότητες που έχουν. Ωστόσο αυτό που προέχει τώρα είναι:

– Να σταματήσουν οι πελατειακές και συντεχνιακές λογικές για την επάνδρωση των τμημάτων

– Να μπει ένα τέλος στην απουσία πολιτικής βούλησης για την πάταξη της εγκληματικότητας

– Να συναισθανθεί η πολιτική και η φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ τους αυξημένους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί.

– Να καλυφθούν οι συνταξιοδοτήσεις στελεχών και τα λειτουργικά προβλήματα.

Εάν η Ελληνική Αστυνομία αφεθεί ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της, θα την κάνει και με το παραπάνω. Αυτή είναι η  πραγματικότητα  που αποδεικνύεται από τις επιτυχίες που σημειώνει η ΕΛ.ΑΣ. στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών.

Οι δυνατότητες και οι προοπτικές να πάει η Ελλάδα μπροστά και στον τομέα της ασφάλειας υπάρχουν. Το μόνο χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση.

Για τη Νέα Δημοκρατία όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα της αλλά και για μένα προσωπικά η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η εμπέδωση του συναισθήματος της ασφάλειας σε όλους τους πολίτες αποτελεί δέσμευση που θα γίνει πράξη από τις 8 Ιουλίου.