Αλέξανδρος Μωραϊτάκης: Τα προβλήματα των Αστυνομικών και οι λύσεις

«Είμαι στον Όμιλο Φίλων Αστυνομίας Δυτικής Αττικής με Πρόεδρο τον κ. Γιάννη Μαθιουδάκη, από πολλών ετών. Μάλιστα είχα συμμετάσχει σε εκδήλωση για τα 60 χρόνια του Ομίλου και απένειμα διπλώματα σε παιδιά αστυνομικών που διακρίνονται. Παρακολουθώ πάρα πολλά χρόνια με πολύ στενό ενδιαφέρον και στοργή την αστυνομία και τους αστυνομικούς, ασπίδα της ασφάλειας, της δικαιοσύνης και της ευνομίας της χώρας» – Άρθρο του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη υποψηφίου βουλευτή στην Ά Αθηνών με τη ΝΔ 

Η ασφάλεια και η ανάπτυξη είναι έννοιες συνυφασμένες και απόλυτα αλληλένδετες. Αποκτούν νέο νόημα ειδικά τώρα που η χώρα ετοιμάζεται με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας να κάνει επιτέλους την επίθεση στη προσέλευση επενδύσεων. Εκ των πραγμάτων και με δεδομένη την οικτρή εικόνα που παρουσιάζει το πρόσωπο της εγκληματικότητας, μικρής, μεσαίας και οργανωμένης, πρέπει κι απαιτείται να υπάρξει αντίστοιχο άλμα και στους τομείς που διαμορφώνουν το παραμελημένο περιβάλλον για την προστασία και την ασφάλεια του πολίτη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ήδη για 1.500 προσλήψεις νέων αστυνομικών με προτεραιότητα την ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ και την ενδυνάμωση της σχεδόν παρατημένης στη τύχης της ομάδας ΔΙΑΣ. Δεν είναι όμως αυτοσκοπός η βιομηχανική αστυνόμευση. Οι βελτιωτικές ανατροπές που έρχονται θα γίνουν με γνώμονα την προστασία πρώτα και κύρια του ίδιου του αστυνομικού, για να μπορεί να ενεργεί μέσα σε συνθήκες ατομικής και υπηρεσιακής ασφάλειας. Τα αλεξίσφαιρα γιλέκα θα είναι το πρώτο βήμα.

Όμως οι κινήσεις ουσίας θα ενεργοποιηθούν στους τομείς της σύμπραξης με τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό και την κοινωνία, ώστε να μην είναι μόνος κι έρμαιος ο αστυνομικός υπό την ευρεία έννοια στη διαχείριση κρίσιμων για τη σταθερότητα της ασφάλειας και της οικονομίας προβλημάτων. Δεν ευθύνεται ο αστυνομικός για την εικόνα των Εξαρχείων, όταν έχουμε αφήσει προπύργια ανομίας τα οποία με την βοήθεια της αστυνομίας μπορούν και θα μετατραπούν σε χώρους πολιτισμού, τέχνης και κοινωνικού προβληματισμού.

Δεν φταίει ο αστυνομικός για την εικόνα του κέντρου της Αθήνας με τα πολυσύνθετα ζητήματα που προκαλούν το εμπόριο των ναρκωτικών, το παράνομο εμπόριο, ο άναρχος και δίχως προγραμματισμό καταμερισμός των μεταναστών σε συνοικίες γκέτο. Και σε πολλά ακόμη δεν ευθύνεται αστυνομικός. Οι ηγεσίες του «ναι» και ειδικά η τελευταία τόσο σε επίπεδο πολιτικής, όσο κι σ’ εκείνο της φυσικής ηγεσίας με τις αλλοπρόσαλλες στρατηγικές επιλογές, το τυφλό κομματισμό κι αναντίστοιχα με την ασφάλεια και τη τάξη δογματικά προκάλεσαν ακατάληπτες αποφάσεις και σύγχιση στο προσωπικό.

Τέλος, κράτησα τελευταίο το ζήτημα που αφορά στην υπηρεσιακή και οικογενειακή αποκατάσταση του αστυνομικού. Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και ο τότε υπουργός Οικονομικών Αντώνης Σαμαράς με την έγκριση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είχε διπλασιάσει μέσα σε μία νύχτα τις αποδοχές των ένστολων. Ήταν δίκαιο και είχε γίνει πράξη.

Στα σκοτεινά χρόνια της κρίσης, η κυβέρνηση τότε του κ. Σαμαρά ζήτησε από τους ένστολους, ως υπέρμαχοι της πατρίδας και στρατηγικοί σύμμαχοι να κάνουν και να υποστούν πρώτοι τη θυσία. Όλοι γνωρίζουμε ότι ήταν άδικο και γι αυτό, έγινε κατά το ύμιση η διόρθωση με διαρθρωτική οπτική και το πλεόνασμα διανεμήθηκε στους ένστολους.

Νομίζω ότι επειδή η ζωή κύκλους κάνει, ήρθε η στιγμή του Κυριάκου Μητσοτάκη ν’ αποκαταστήσει την αδικία και η πολιτεία να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις.
Δεσμεύομαι και προσωπικά να δίνω την μάχη υπέρ των αστυνομικών καθημερινά μέσα στη Βουλή, για κάθε δίκαιο αίτημά τους, ειδικότερα εκείνα που αφορούν τα οικονομικά τους, την εκπαίδευση και τις απαραίτητες υποδομές που δικαιούνται να έχουν.

Οι γνώσεις, εμπειρίες και η αποτελεσματικότητα που αποκτούν οι άνθρωποι της «αγοράς» και της πραγματικής οικονομίας, συντελούν στην επιτυχή κατάληξη αυτής της μάχης προόδου.

Αλέξανδρος Μωραϊτάκης
Υποψήφιος Βουλευτής Α’ Αθηνών
Νέας Δημοκρατίας


Πηγή