Εκλογές 2019: Ο παράγοντας που θα κρίνει την αυτοδυναμία – Προβληματισμός στα κόμματα

Ελάχιστος χρόνος έχει μείνει μέχρι το ραντεβού με τις κάλπες και στα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε συναγερμό. 

O… καιρός που θα επικρατήσει στις 7 Ιουλίου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της κάλπης και κυρίως την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Η ανησυχία των κομμάτων για την συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική αναμέτρηση είναι έντονη καθώς μια υψηλή αποχή μπορεί να αλλοιώσει το τελικό αποτέλεσμα.
«Αν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στις παραλίες, τότε θα υπάρξει πρόβλημα», σχολιάζει έμπειρος βουλευτής που μετρά πολλές εκλογικές αναμετρήσεις.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Marc που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, οι γυναίκες και οι νεότεροι φαίνεται να είναι εκείνοι που θα απέχουν από τις κάλπες ζημιώνοντας τα κόμματα της προτίμησης τους.

Σύμφωνα με τον κ. Γεράκη η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας εξαρτάται ξεκάθαρα από την συμμετοχή ενώ μεγάλος χαμένος της αναμέτρησης εμφανίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, από εκείνους που δεν θα πάνε να ψηφίσουν, το 15,8% θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία και το 9,4% το ΜέΡΑ25. Ειδικά στην δεύτερη περίπτωση από την αποχή θα εξαρτηθεί το αν θα μπει εν τέλει στη Βουλή.
Το ποσοστό αποχής στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν 43,84%, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για πολύ κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, ενώ στις πρόσφατες ευρωεκλογές το ποσοστό αποχής έφτασε το 41,31%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις και στο Υπουργείο Εσωτερικών να γίνει μια σύντομη καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών για να συμμετάσχουν στις κάλπες.

Εφόσον επιβεβαιωθούν τα υψηλά ποσοστά αποχής στις νεαρές ηλικίες, τις συνέπειες θα κληθούν να διαχειριστούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 κυρίως ενώ απώλειες θα έχει και η Νέα Δημοκρατία η οποία σύμφωνα με τελευταία στοιχεία (ανάλυση από τις ευρωεκλογές) στηρίχθηκε από τους νέους.

Στην ηλικιακή ομάδα 17-24 η ΝΔ έλαβε 27,2%, έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 42,9% και η ΝΔ μόλις 16,5%.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η διαφορά στην ομάδα των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας (25-34) στην οποία η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 5,6% (από 13,8% που είχε χάσει το 2015).

Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε με 9.9 μονάδες στην ηλικιακή ομάδα 35-44, με 9.2 μονάδες στην ομάδα 45-54, με 6,8 μονάδες στην ομάδα 55-64 και με 17.2 μονάδες στην ομάδα 65+.

Σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών που έχει δικαίωμα ψήφου και σε αυτές τις εκλογές είναι ηλικιωμένοι, άνω δηλαδή των 71 ετών.

Συνολικά έχουν δικαίωμα ψήφου 9.903.864 πολίτες, εκ των οποίων οι 4.800.422 είναι άνδρες και οι 5.103.442 γυναίκες.


Πηγή