Εκλογές 2019: Σήμερα η απόφαση για το ντιμπέιτ – Τα πιθανά σενάρια

Σήμερα, Δευτέρα, στις 11:00 συνεδριάζει στη Βουλή η διακομματική επιτροπή για να βρεθεί μία λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει με το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

Το ντιμπέιτ ήταν προγραμματισμένο για την 1η Ιουλίου, ωστόσο η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που αποφασίστηκε για την 30η Ιουνίου, άλλαξε τα δεδομένα και πλέον αναζητείται νέα ημερομηνία.

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως συναινούν να γίνει η «τηλεμαχία» στις 27 ή 28 Ιουνίου, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όμως, δεν φαίνεται να δέχονται αυτή τη λύση. Σήμερα, λοιπόν, αναμένεται να ληφθεί η κρίσιμη απόφαση από τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Τι αναφέρουν τα κόμματα

Πηγές της Κουμουνδούρου εξήγησαν: «με δεδομένη την πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής το βράδυ της 30ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ενημερώσαμε όλα τα κόμματα για την ανάγκη αλλαγής της ημερομηνίας διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών,δηλώνοντας εξαρχής ότι από την πλευρά μας είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία».

Επιβεβαιώνουν πως «η ΝΔ δήλωσε διαθεσιμότητα για δύο ημερομηνίες, την 27η και 28η Ιουνίου. Από την πλευρά μας δηλώσαμε προφανώς διαθέσιμοι και για τις δυο» και καλούν τα υπόλοιπα κόμματα να αποδεχτούν μία από τις δύο αυτές ημερομηνίες, ώστε «να μην ακυρωθεί το χρήσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση και την ενημέρωση του ελληνικού λαού debate, πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου».

Πηγές της Πειραιώς είχαν ξεκαθαρίσει νωρίτερα πως η ΝΔ, κατανοώντας τη δυσκολία του κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην ορισθείσα ημερομηνία, δέχθηκε ως εναλλακτική ημέρα διεξαγωγής του debate την 27η Ιουνίου. Ύστερα από διαβουλεύσεις του Νάσου Ηλιόπουλου με τα άλλα κόμματα, τα οποία επίσης έπρεπε να μεταβάλουν τον προγραμματισμό τους, η ΝΔ πρότεινε ως τρίτη εναλλακτική ημέρα την 28 Ιουνίου.


Πηγή