Καλαντζάκου: Δεν νοείται μια κυβέρνηση που τελεί σε παραίτηση να αντικαθιστά ηγεσίες δικαστηριών

Χρόνο και ενδελεχή συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής προκειμένου να αποφευχθούν αστοχίες απαιτεί σύμφωνα με τη δικηγόρο και υποψήφια βουλευτή Βόρειου Τομέα Β’ Αθηνών με τη ΝΔ, Ιωάννα Καλαντζάκου, ο νέος ποινικός κώδικας. 

«Δεν νοείται σε μια κυβέρνηση που τελεί σε παραίτηση, που είναι οιονεί υπηρεσιακή δεν έχει δημοκρατική πολιτική και ηθική νομιμότητα για να κάνει τέτοιου είδους ενέργειες, είτε να αντικαθιστά τις ηγεσίες των δικαστηρίων είτε να ψηφίζει νομοσχέδιο το οποίο προκειμένου να έχει την καλύτερη επικύρωση, τη πιο νομότυπη έπρεπε να περιμένουν την επόμενη Βουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Καλαντζάκου στα Παραπολιτικά 90.1 Fm.

Ειδικότερα, η υποψήφια βουλευτής Βόρειου Τομέα Β’ Αθηνών με τη ΝΔ αναφερόμενη στις αλλαγές που θέλει να κάνει η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα τόνισε: «τα δύο σχέδια είναι αποτέλεσμα πολύχρονων εργασιών, ειδικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών στις οποίες συμμετείχαν επιφανείς νομικοί, καθηγητές, εκπρόσωποι των δικαστικών οργανώσεων αλλά αυτό το σχέδιο εκπονείται δέκα χρόνια και είναι ένα νομοθέτημα το οποίο μετά από 70 χρόνια θα αλλάξει και θα γίνουν τομές, θα εκσυγχρονιστεί.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κινείται σε μια θετική κατεύθυνση καταρχήν όμως δεν νοείται σε μια κυβέρνηση που τελεί σε παραίτηση, που είναι οιονεί υπηρεσιακή δεν έχει δημοκρατική πολιτική και ηθική νομιμότητα για να κάνει τέτοιου είδους ενέργειες, είτε να αντικαθιστά τις ηγεσίες των δικαστηρίων είτε να ψηφίζει νομοσχέδιο το οποίο προκειμένου να έχει την καλύτερη επικύρωση, τη πιο νομότυπη έπρεπε να περιμένουν την επόμενη Βουλή.

Να μπει στην επιτροπή, να έχουν όλο το χρόνο να φέρουν τις τελευταίες βελτιώσεις γιατί είναι πάρα πολλές διατάξεις που πρέπει να μεταρρυθμιστούν ή να καταργηθούν και αυτό δεν προλαβαίνει να γίνει σε μια μέρα γιατί το νομοθέτημα αυτό μπαίνει στη Βουλή να ψηφιστεί ως ένα άρθρο, δεν γίνεται συζήτηση στην ολομέλεια».

Και πρόσθεσε: «Ο ποινικός κώδικας λειτουργεί εδώ και 70 χρόνια, κατά καιρούς γινόντουσαν εμβαλωματικές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες όμως δεν είχε μια συνοχή το νομοθέτημα για αυτό και έγινε αυτή η νομοπαρασκευαστική επιτροπη η οποία άλλαξε πολλές φορές. Είναι 10 χρόνια, είναι τεράστιο νομοθέτημα, είναι όλος ο κορμός του ποινικού δικαίου και του κώδικα ποινικής δικονομίας. Υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις, υπάρχουν ορισμένα αδικήματα τα οποία φωτογραφικά μετατρέπονται από κακουργήματα σε πλημμελήματα όπως η κατασκευή και η κατοχή μολότοφ. Η ανθρωποκτονία από πρόθεση ενώ ήταν ισόβια γίνεται από 10 έτη έως ισόβια… Μέχρι και η Ένωση Εισαγγελέων κρούουν τον κώδωνα ότι υπάρχει κίνδυνος για μαζικές αποφυλακίσεις. Υπάρχει κίνδυνος να βγουν έξω πάρα πολλοί υπότροποι εγκληματίες και αυτό είναι μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Δεν το καταδικάζουμε το νομοθέτημα, υπάρχουν πάρα πολλές διατάξεις και πάρα πολλές διαδικασίες που εισάγονται που είναι καινοτόμες και ενισχύουν τον εκσυγχρονισμό της ποινικής δικαιοσύνης».

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα των εκλογών, η κα. Καλαντζάκου δήλωσε: «Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώνουν την αποδοκιμασία του ελληνικού λαού στο λαϊκισμό και την υποκρισία και στην αλαζονεία της κυβέρνησης. Απάντησαν οι Έλληνες ότι δεν απειλούνται με ψευτοδιλήμματα, δεν εξαγοράζονται για να ψηφίσουν από ψευτοεπιδόματα και ψευτοδιορισμούς, και πάνω από όλα δεν ξεχνούν και τιμωρούν εκείνους που δεν σεβάστηκαν την αξιοπρέπειά των Ελλήνων, την εθνική τους συνείδηση και την ιστορική τους μνήμη».

Πηγή