Ερώτηση Κικίλια για τους 43.000 αλλοδαπούς στους εκλογικούς καταλόγους της Α’ Αθήνας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση για το νομοσχέδιο που φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο δίνει δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς, υπέβαλε ο βουλευτής Βασίλης Κικίλιας

Ολόκληρη η ερώτηση του βουλευτή Α’ Αθήνας:

«Προς: Tον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: 43.000 αλλοδαποί στους εκλογικούς καταλόγους της Α’ Αθήνας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η κυβέρνηση φέρεται να προωθεί νομοσχέδιο που δίνει δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς που θα έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με διαδικασίες εξπρές οι οποίες αφήνουν ερωτήματα τόσο για την επιλογή όσο και για τον χρόνο των κριτηρίων απόδοσης.

Το ζήτημα της απόδοσης ιθαγένειας είναι ιδιαίτερης σημασίας και απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς από την Πολιτεία, η οποία οφείλει να εξετάσει προσεκτικά όλες τις παραμέτρους. Ερωτηματικά προκαλεί ο χρόνος ανακοίνωσης αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας, ειδικά όταν διακηρυγμένος στόχος της είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών πολιτογράφησης χιλιάδων αιτούντων.

Δεν είναι τουλάχιστον κομψό τέτοιες αλλαγές να εξαγγέλλονται και να εφαρμόζονται ενώ επίκεινται εκλογές. Η διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας αποτελεί κορυφαία πράξη και δεν πρέπει επ’ ουδενί να εντάσσεται σε κομματικούς σχεδιασμούς ή να εκλαμβάνεται ως μέρος τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα, η Κυβέρνηση έχει εγγράψει ήδη στους εκλογικούς καταλόγους της Α’ Αθηνών 43.000 αλλοδαπούς ψηφοφόρους, ενώ αρνείται πεισματικά το αίτημα της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Πότε ακριβώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή τις αλλαγές για την απόδοση της ιθαγένειας;

Ποιοι θα είναι οι νέοι όροι πολιτογράφησης;

Με τα νέα κριτήρια, πόσοι νέοι αιτούντες υπολογίζεται ο θα λάβουν την ιθαγένεια;

Πόσες είναι οι νέες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους της Α΄ Αθηνών από ψηφοφόρους που απέκτησαν πρόσφατα την ελληνική ιθαγένεια; Αν τα δημοσιεύματα ευσταθούν, με ποιο κριτήριο επιλέχθηκε να αλλάξει άρδην το εκλογικό σώμα της Α΄ Αθηνών;

Ο ερωτών βουλευτής,

Βασίλειος Κικίλιας, Βουλευτής Α΄ Αθηνών»


Πηγή