Κεφαλογιάννη σε ΣΥΡΙΖΑ: «Ατελέσφορη η συνταγματική αναθεώρηση με δική σας ευθύνη»

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την προωθούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος εξαπέλυσε το βράδυ της Τρίτης (12/02/2019) από το βήμα της Βουλής η Όλγα Κεφαλογιάννη.

«To κυβερνών κόμμα προχώρησε συνειδητά σε ένα ατελέσφορο αναθεωρητικό εγχείρημα, την ώρα που η πολιτική ζωή του τόπου βουλιάζει με ευθύνη δική του στην απαξίωση και την προεκλογική πόλωση, χωρίς την απαιτούμενη πολιτική συναίνεση, που αποτελεί και το θεμέλιο της μακροβιότητας των συνταγματικών κειμένων», ανέφερε η κυρία Κεφαλογιάννη, και πρόσθεσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε να προχωρήσει σε μια αναθεωρητική διαδικασία «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του προεκλογικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ».

«Εδώ και τέσσερα χρόνια μεθοδεύετε με τα πεπραγμένα σας την υπονόμευση των πολιτικών θεσμών, μετατρέποντας την οικονομική κρίση σε θεσμική. Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός σας, για τον οποίο θα κριθείτε σύντομα από τον ελληνικό λαό», πρόσθεσε η κυρία Κεφαλογιάννη.

Αναφερόμενη, εξάλλου, στην πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 32 του Συντάγματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δεσμευτούν ότι θα ψηφίσουν για την αλλαγή του άρθρου, «διαφορετικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει στην ιστορία ως το κόμμα που καταψήφισε τον ίδιο του τον εαυτό».

Η βουλευτής της ΝΔ επεφύλασσε ξεχωριστή αναφορά στο άρθρο 3 του Συντάγματος. «Το άρθρο 3 υπηρετεί την ιστορικότητα των σχέσεων του ελληνικού Κράτους από συστάσεώς του με την Εκκλησία και ρυθμίζει τις σχέσεις της ελληνικής πολιτείας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επομένως, είναι σφάλμα να υποστηρίζετε ότι η ενδεχόμενη αναθεώρησή του μπορεί να ρυθμίζει διαφορετικά τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας. Το σημαντικότερο όλων είναι, όμως, ότι από το ισχύον Σύνταγμα δεν θεμελιώνεται κανένας περιορισμός στην άσκηση θρησκευτικής ελευθερίας», είπε η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, η κυρία Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι η πρόταση αυτή αψηφά ότι «η ακυβερνησία και η πολιτική αστάθεια έχουν οδηγήσει πολλές φορές τον τόπο σε μοιραία λάθη».

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα δημοψηφίσματα, επισήμανε ότι «ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων, δεν σημαίνει περισσότερα δημοψηφίσματα. Σημαίνει ενίσχυση της εμπιστοσύνης του λαού στους δημοκρατικούς θεσμούς και στην αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων».

Πηγή