Οι κάλπες των ευρωεκλογών βάζουν «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό – Μήνας εξελίξεων ο Ιούνιος

Eκλογές 2019 – Όλες οι ειδήσεις: Με το ρολόι πλέον να μετράει αντίστροφα, καθώς λίγες ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες τα επιτελεία των κομμάτων συλλέγουν τα τελευταία δεδομένα και σχεδιάζουν από τώρα τις επόμενες κινήσεις τους.

 

 

Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης των ευρωεκλογών αναμένεται να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις και να φέρει τις αντιμαχόμενες πλευρές στα χαρακώματα. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη διαδικασία είναι απολύτως συνδεδεμένη με τις εθνικές εκλογές.

Άλλωστε τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Νέα Δημοκρατία κανείς δεν αρνείται ότι το αυριανό αποτέλεσμα θα αποτελέσει το κύριο επιχείρημα και των δύο πλευρών μέχρι τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, όποτε και αν γίνουν αυτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τις δύο τελευταίες εβδομάδες, μετά τις παροχές αλλά και την επικοινωνιακή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα, ευελπιστεί ότι οι κάλπες θα διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις, όπως άλλωστε έχει γίνει και στο παρελθόν.

Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις τελευταίες συγκεντρώσεις του ανέφερε ότι το εκλογικό ντέρμπι μετατρέπεται σε νίκη του κυβερνώντος κόμματος.

Έτσι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα τότε το πάνω χέρι θα το έχει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να «στοχεύσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να αναδείξει μειονεκτήματα των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας.

Στην πιθανότητα τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο το εύρος κυμαίνεται σε διαχειρίσιμα επίπεδα τα δύο κόμματα αναμένεται να εισέλθουν σε μια «πολεμική» αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα να βρεθούμε μάρτυρες ενός «θερμού» πολιτικά καλοκαιριού, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Αν τώρα το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις της Πειραιώς τότε τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, καθώς σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ευρύ προβάδισμα αναμένεται να ζητήσει «εδώ και τώρα» εκλογές.

Ωστόσο όλες οι εκτιμήσεις για ο αυριανό εκλογικό αποτέλεσμα ακόμα και λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης θα ήταν παρακινδυνευμένες. Κι αυτό γιατί έως και τώρα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες είναι αναποφάσιστοι για το τι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Σε αυτό το κομμάτι ευελπιστούν και τα δύο μεγάλα κόμματα. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα κατορθώσει να πάρει το μεγαλύτερο μέρος, ενώ η Νέα Δημοκρατία φοβάται ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο θα χαθεί το σκηνικό των υψηλών προσδοκιών που έχει καλλιεργηθεί εδώ και δύο περίπου χρόνια, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν γκρίνιες στην Πειραιώς.

Το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού κατάφερε πρώτα να ολοκληρώσει μια σειρά νομοθετημάτων, τώρα επιχειρεί να αποδείξει ότι η χώρα κινείται σε τροχιά ανάπτυξης κι ότι η οικονομία πηγαίνει όλο και καλύτερα. Το «πακέτο» θετικών μέτρων που εξαγγέλθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα σε συνδυασμό με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού ότι θα υπάρξουν και άλλα μέτρα για τους πολίτες που βίωσαν στο πετσί τους τα μνημόνια αποτελεί το βασικό επιχείρημα του κυβερνώντος κόμματος στη μάχη των ευρωεκλογών. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός στέφεται κατά της ακροδεξιάς και του νεοφιλελεφθερισμού, τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο προοδευτικού μετώπου.

Ποντάρει στη φθορά

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία ποντάρει στην «κυβερνητική φθορά. Δεν επιλέγει το πεδίο της οικονομίας για να αντιπαρατεθεί με το ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν εξαγγέλλει κι αυτή με τη σειρά της φοροελαφρύνσείς , καθώς εστιάζει στην ασφάλεια των πολιτών και στην εναντίωση της για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγή