Μυστικές δημοσκοπήσεις: Τι κρύβεται πίσω από το 5%

Τι δείχνουν οι μετρήσεις που φτάνουν στα κομματικά επιτελεία – Η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και η διαχείριση της επόμενης μέρας 

Αναβρασμός επικρατεί στα κομματικά επιτελεία, μερικά 24ωρα πριν τη μεγάλη μάχη των Ευρωεκλογών 2019 και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στα γραφεία των κομμάτων φτάνουν συνεχώς μυστικές μετρήσεις, οι οποίες αποτυπώνουν το κλίμα στην κοινωνία και δείχνουν τις τάσεις των ψηφοφόρων.

Μόνιμος «πονοκέφαλος» αποτελούν οι αναποφάσιστοι καθώς, ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος αποφασίζει την τελευταία βδομάδα τι θα ψηφίσει, με τους μισούς απ’ αυτούς να το κάνουν την τελευταία μέρα, σχεδόν πάνω από την κάλπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι μετρήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη νικήτρια. Την Κυριακή το βράδυ ο χάρτης της Ελλάδας θα είναι… μπλέ, με τους με τους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες να κερδίζονται κατά κράτος από τους «γαλάζιους» υποψήφιους. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αυτό θα αποτελέσει και την πρώτη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λαμβάνει αφορμή και να ζητά άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Μεγάλο στοίχημα ωστόσο αποτελεί και η κάλπη των Ευρωεκλογών. Οι μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται στις περισσότερες μετρήσεις με τη διαφορά να κυμαίνεται από 2,5 μονάδες μέχρι και 8.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελείων, η Νέα Δημοκρατία την Κυριακή το βράδυ θα βγει νικήτρια από την κάλπη των Ευρωεκλογών, με τη διαφορά να κυμαίνεται από 4% – 6%.

Η μεγάλη ήττα για το κυβερνών κόμμα αναμένεται στη βόρεια Ελλάδα, με τους ψηφοφόρους να δείχνουν στις μετρήσεις ότι είναι έτοιμοι να «μαυρίσουν» το κυβερνών κόμμα εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα πράγματα ωστόσο δείχνουν να είναι πιο αισιόδοξα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα.

Στην Κουμουνδούρου, θέτουν ως στόχο – σε περίπτωση τελικά που χάσουν – η ήττα να είναι «διαχειρίσιμη». Τι σημαίνει αυτό; Να μην είναι μεγαλύτερη του ψυχολογικού ορίου του 5%. Αν η διαφορά «ξεφύγει» τότε αυτομάτως θα τεθεί ζήτημα «νομιμοποίησης» της κυβέρνησης.

Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, σίγουρα μια νίκη ακόμα και με μία ψήφο είναι σημαντική. Ωστόσο, αν η διαφορά δεν είναι συντριπτική υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα που θα αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εθνικές εκλογές, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει εσωκομματικά προβλήματα.

Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Πηγή