Περιφερειακές εκλογές 2019: Ηλίας Σιώρας – Αυτή είναι η κατάσταση στη δημόσια υγεία

Ο καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ) και γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), μίλησε για τις προσλήψεις που τάζει η κυβέρνηση, για τα νοσοκομεία και τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Υγεία.

Ο κ. Σιώρας, υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στον κεντρικό τομέα της Περιφέρειας Αττικής, σε πρόσφατη ομιλία του στο «Studio Art Cinema» ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία, σε νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα, καθώς και τι γίνεται με τις χιλιάδες προσλήψεις στα νοσοκομεία που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

«Μια από τις πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν η επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας τον Απρίλιο του 2015, τάζοντας 4.500 προσλήψεις. Την πρόσληψη 9.000 ατόμων –εκ των οποίων 5.000 μονίμων- έταξε στη δεύτερη επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, τον Ιούνιο του 2017. Και στις 12/05/2019, από τη Λευκάδα ο πρωθυπουργός έταξε 2.500 προσλήψεις κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια». Στην πραγματικότητα, όμως, λίγοι είναι οι γιατροί που έχουν φτάσει στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά, «από τις 2.760 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2017 και 2018 έχουν διοριστεί 1.800 από τους οποίους οι περισσότεροι δεν έχουν φτάσει στα νοσοκομεία. Πολλές ανάγκες καλύπτονται με επικουρικούς γιατρούς που πληρώνονται απ’ τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων και 1.000 από αυτούς θα φύγουν στο τέλος του 2019. Έτσι, παραμένουν κενές 7.000 θέσεις μόνιμων γιατρών και 20.000 νοσηλευτών και μόνιμου προσωπικού. Γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, κι ας κομπορρημονεί ο πρωθυπουργός ότι η κυβέρνησή του έδιωξε “από το ναό της Υγείας τους ποντικούς που ροκάνιζαν τα κονδύλια”» ανέφερε ο κ. Σιώρας.

Ως προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο Ηλίας Σιώρας επισήμανε: «Αρχής γενομένης απ’ τα εγκαίνια του Πρότυπου Αστικού Κέντρου Υγείας στον Εύοσμο (10/05/2017) ο πρωθυπουργός μίλησε για “επαναστατική μεταρρύθμιση” στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) τάζοντας 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) στο τέλος του 2017. Έτσι, όπως έλεγε ο πρωθυπουργός στη δεύτερη επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας “ενισχύονται και αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Δηλαδή, οι Μονάδες του ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας, έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως δεύτερο και πιο εξειδικευμένο επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού “φίλτρου” προς τα νοσοκομεία”. Πέρα απ’ τις πρωτόγνωρες φανφάρες, οι δημόσιες δομές υγείας φέρουν βαθιές τις ουλές όλων των αντιλαϊκών πολιτικών, όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Δια χειρός κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πετσοκόπηκαν οι επιχορηγήσεις κατά 860 εκατ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και 414 εκατ. ευρώ προς τον ΕΟΠΥΥ. Μ’ αυτές τις κατακρεουργημένες επιχορηγήσεις η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ “φροντίζει” και τα 2,5 εκατ. ανασφαλίστων που κομπορρημονεί ότι διασφάλισε την πρόσβαση δωρεάν στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δηλαδή μοίρασε, όπως κάνει και με τη φτώχεια, τις ίδιες υποβαθμισμένες παροχές σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Όσον αφορά τις εξαγγελίες για τις 239 ΤοΜΥ αποδείχτηκαν… επαναστατικός βερμπαλισμός και ακατάσχετη κοροϊδία. Μόλις και μετά βίας λειτουργούν 110 ΤοΜΥ και με την υπολειτουργία των ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας εξακολουθούν να φορτώνουν τα εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία και να γεμίζουν ράντζα οι διάδρομοί τους».

Για την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων, ο πρόεδρος του Ευαγγελισμού, ανέφερε ότι «ένας στους δύο πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών) και τέσσερις στους δέκα τη δαπάνη για φάρμακα, ενώ το 80% των πολιτών έχει πληρώσει από την τσέπη του για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως επίσκεψη σε γιατρό ή διαγνωστικές εξετάσεις και το 20% έχει πληρώσει πάνω από 70 ευρώ. Εδώ και πάνω από μια δεκαετία οι άρρωστοι –ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι- πληρώνουν απ’ την τσέπη τους 37- 40% των συνολικών δαπανών υγείας: Μετά το 2012 και κάθε χρόνο τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν πάνω από 5,5 δισ. ευρώ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τη δημόσια δαπάνη υγείας να μειώνεται από 11,3 δισ. ευρώ το 2012 σε 8,8 δισ. ευρώ το 2017. Αυτές οι υψηλές πληρωμές απ’ τα λαϊκά νοικοκυριά κατατάσσουν τη χώρα μας ανάμεσα στις πέντε χώρες σε όλο τον κόσμο και στην πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Μάλιστα οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας επιφύλαξαν διπλό χαράτσι για την Τρίτη Ηλικία στη χώρα μας: Τα ελληνικά νοικοκυριά διαθέτουν 7,3% των συνολικών δαπανών τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρονών διαθέτουν το 13,4%!

Οι κατακρεουργημένες συντάξεις δεν φτάνουν πιά ούτε για την πληρωμή των συμμετοχών στα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Έτσι οι ηλικιωμένοι καταλήγουν στην αυτοθεραπεία με το να επιλέγουν ποια φάρμακα θα προμηθευτούν ή ανοίγοντας τεφτέρια στα φαρμακεία. Όσον κι αν η κυβέρνηση καμαρώνει ότι διασφάλισε την πρόσβαση και των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν τους απάλλαξε και απ’ τα χαράτσια. Οι συνταξιούχοι είναι η γενιά που έχτισε τη μεταπολεμική Ελλάδα και τώρα η κυβέρνηση του Τσίπρα θέλει να τους ξεγελάσει με τα προεκλογικά ψιχία της μόνιμης αλλά κουτσερεμένης 13ης σύνταξης. Για ολόκληρη σύνταξη απαιτείται κονδύλι 2,3 δίσ. ευρώ. Δηλαδή η μέση σύνταξη αντιστοιχεί σε 883 ευρώ για τους 2,6 εκ. συνταξιούχους. Τους επιστρέφει 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 313 ευρώ στον καθένα και αξιώνει να πουν στην κυβέρνησή του και ευχαριστώ».

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Ηλίας Σιώρας τόνισε ότι «παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση» και ζήτησε τη στήριξη των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις Δημοτικές και Περιφερειακές με τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης.


Πηγή