Ο Παυλόπουλος υποδέχθηκε στο προεδρικό Μέγαρο τον καθηγητή Nεοελληνικής ιστορίας Roderick Beaton

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων γνωρίζει πάρα πολύ καλά το έργο σας για τον Καζαντζάκη, για τον Γιώργο Σεφέρη και το τελευταίο έργο σας ιδίως, “Ο πόλεμος του Μπάιρον”, είναι κάτι το οποίο μας έχει αγγίξει πολύ βαθιά” , είπε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο προεδρικό Μέγαρο τον ομότιμο Καθηγητή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας στο τμήμα κλασσικών σπουδών του King’s College London κ. Roderick  Beaton, στον οποίο θα αποδοθεί σύντομα, τιμητική διάκριση και παράσημο.

“Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία τηςΔημοκρατίας. Και το κάνω γιατί έχω χρέος να εξάρω την τεράστια συμβολή σας στα Ελληνικά γράμματα, στην Ελληνική Λογοτεχνία” επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:

“Ο πόλεμος του Μπάιρον”, είναι κάτι το οποίο μας έχει αγγίξει πολύ βαθιά. Διότι περιγράφετε, με έναν μοναδικό τρόπο, την σημασία της συμβολής του Λόρδου Βύρωνα στην Ελληνική Εθνεγερσία. Και εμάς τους Έλληνες, μας αγγίζει πολύ περισσότερο ο Βύρων, όταν είναι γνωστό ότι άφησε εδώ την τελευταία του πνοή, “εκείνο τον σκληρόν Απρίλη” – για το πω έτσι – του 1824, στο Μεσολόγγι. H Ελληνική Πολιτεία γνωρίζει το χρέος της απέναντί σας. Γι’αυτό και έχω δρομολογήσει τις διαδικασίες ώστε, το συντομότερο δυνατό, να σας απονεμηθεί η διάκριση εκείνη η οποία σας αρμόζει. Θα συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα, ώστε να έλθετε πάλι προκειμένου να γίνει η τελετή της παρασημοφόρησης”.

Ο κ. Beaton εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του αλλά και την έκπληξή του για την τιμητική διάκριση, ευχαριστώντας τον ΠτΔ.


Πηγή