Ευρωεκλογές 2019: Δείτε πώς θα ψηφίσουν για πρώτη φορά οι 17άρηδες

Για πρώτη φορά θα πάνε στην κάλπη οι 17ρηδες οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου με απαρχή τις ευρωεκλογές 2019. Περίπου 600.000 νέοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. 

Με πάνω από 527.000 νέους να ψηφίζουν για πρώτη φορά τα κόμματα προσπαθούν να τους πείσουν να προσέλθουν στις κάλπες συνειδητοποιώντας τη δύναμη που τους δίνει για παρέμβαση στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης το δικαίωμα της ψήφου.

Το εκλογικό σώμα ενισχύεται με περίπου 100.000 ψήφους από τη συγκεκριμένη ηλικία. Εκτός από τους 17άρηδες που έχουν από αυτές τις εκλογές το δικαίωμα να ψηφίσουν είναι και τα άτομα ηλικίας από 18 έως 22 ετών που το 2015 δεν είχαν δικαίωμα ψήφου και είναι 500.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι κρυφές δημοσκοπήσεις και μετρήσεις που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση με παρότρυνση του Ευρωκοινοβουλίου για την απήχηση των εκλογών στους νέους, δείχνουν ότι το 70%-75% των μαθητών θα προσέλθουν στις κάλπες, ενώ σε συντριπτικό ποσοστό 86% θεωρούν ότι πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ανάμειξη στις αποφάσεις της Ευρώπης.

Τους τελευταίους μήνες, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς αναλαμβάνοντας το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω social media έχει αναλάβει πιο εντατικά την ενημέρωσή τους και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το 75% γνωρίζει ότι έχει δικαίωμα να ψηφίσει.

Πηγή